Leilas paj med bär

Leilas paj med bär
Foto: TV4

Du behöver

Mördeg

  • 150 g smör, kallt
  • 4 dl vetemjöl
  • 0,5 dl florsocker
  • 1 st ägg, ekologiskt

Mascarponecrème

  • 3 dl mascarpone
  • 2 dl vispgrädde
  • 1 st vaniljstång, färsk
  • 1 st lime, skalet
  • 1 msk flytande honung

Topping

  • 125 g blåbär, färska, stora
  • 400 g hallon, fäska
  • 100 g vit choklad av bra kvalitet
  • florsocker

Gör så här

  1. Mördeg
    Nyp ihop tärnat, kallt smör med vetemjöl och florsocker.
  2. Tillsätt ägget och arbeta samman tills degen precis går ihop. Tillsätt några droppar kallt vatten om degen inte skulle gå ihop men knåda aldrig en mördeg. Då drar den ihop sig i pajformen.
  3. Plasta degen och låt den vila i kylen i minst 30 minuter. Blir det deg över senare kan den sparas i frysen.
  4. Sätt ugnen på 175 grader.
  5. Kavla ut degen och klä en rektangulär pajform.
  6. Nagga botten av mördegen med en gaffel. Tryck fast en remsa med aluminiumfolie på och över degkanten så den inte sjunker ner under gräddningen.
  7. Grädda pajskalet i mitten av ugnen i cirka 5 minuter, ta sedan av folien och fortsätt grädda i 5 minuter tills den blir gyllene.
  8. Smält den vita chokladen i ett vattenbad (i en skål över kokande vatten) och pensla chokladen över botten och insidan av kanten på pajskalet. Låt chokladen stelna.
  9. Mascarponecrème
    Vispa grädden fluffig.
  10. Rör ihop mascarponeost, grädden, fröna från urskrapad vaniljstång, rivet limeskal och honung.
  11. Bred ut mascarponekrämen över pajskalet.
  12. Lägg hallon i ett fält i mitten av pajen och pudra rikligt med florsocker så de blir helt vita och pudra kanten av pajen med rikligt med florsocker.
  13. Lägg blåbären till vänster om hallonen och röda hallon till höger. Voila! Bleu, blanc rouge!
Visa mer
Kommentera receptet
Kökets box

Fler goda recept