Leilas chokladcheesecake

7 - 10
Chokladcheesecake - Leilas recept
Foto: tv4
7 - 10

Du behöver

Cheesecakebotten

  • 400 g digestivekex
  • 200 g smör

Fyllning

  • 600 g philadephiaost
  • 2,5 dl kesella, 10 %
  • 2 tsk vaniljsocker
  • 1,5 dl strösocker
  • 4 st ägg, ekologiska
  • 1 dl vispgrädde

Chocolate swirl

  • 150 g mörk choklad, av bra kvalitet, 60 %
  • 3 msk espresso

Gör så här

  1. Leilas chokladcheesecake
    Sätt ugnen på 175 grader, varmluft (höj temperaturen med 20-25 grader om du inte har varmluftsugn).
  2. Krossa digestivekex fint i en mixer (eller lägg dem i en plastpåse och krossa med en kavel).
  3. Smält smör och blanda med kexsmulorna.
  4. Tryck ut kexblandningen till en botten i en kakform med löstagbar kant, 24 cm i diameter.
  5. Förgrädda botten i mitten av ugnen i cirka 10 minuter, låt svalna.
  6. Sänk ugnstemperaturen till 140 grader.
  7. Vispa philadelphiaost och kesella krämigt i en skål.
  8. Blanda i strösocker och vaniljsocker.
  9. Rör i ett ägg i taget och sist vispgrädden.
  10. Bryt mörk choklad i bitar, smält den i ett vattenbad (i en skål över kokande vatten) och blanda ner kaffe.
  11. Dela upp smeten i 2 skålar och blanda ner den varma chokladen i den ena smeten.
  12. Varva smeterna om varandra över kexbotten. Dra ett mönster med en kniv eller tandpetare genom smeten.
  13. Grädda din chokladcheesecake i cirka 1,5 timme tills den stannat helt.
  14. Låt svalna och servera chokladcheesecaken ljummen eller kylskåpskall.
Visa mer
Kommentera receptet

Fler goda recept