Fransk marängtårta med choklad och mandel

Fransk marängtårta med choklad och mandel
Foto: TV4

Du behöver

Leilas marängtårta

  • 7 st äggvitor
  • 5 dl strösocker
  • 1 nypa salt
  • 100 g mörk choklad 70 %
  • 50 g mandelspån
  • 3 dl vispgrädde
  • 1 ask färska blåbär
  • 1 ask färska hallon
  • 0,5 l jordgubbar
  • 1 näve bigarråer

Gör så här

  1. Leilas marängtårta
    Sätt ugnen på 150 grader, varmluft.
  2. Blanda äggvita, strösocker och salt i en rostfri bunke.
  3. Sätt bunken i ett vattenbad (över kokande vatten).
  4. Vispa för hand tills sockerkristallerna smält och marängen är cirka 60–65 grader.
  5. Ta bort bunken från vattenbadet och vispa marängen länge på hög hastighet med elvisp tills den svalnat.
  6. Rosta mandelspånet i en torr kastrull eller stekpanna.
  7. Smält chokladen i ett vattenbad och vänd ner den försiktigt så att marängen blir randig, marmorerad. Vänd även ner nästan allt av mandelspånet.
  8. Klicka ut marängen till en slarvig tjock tårtbotten på en plåt med bakplåtspapper. Toppa med resten av mandelspånet.
  9. Grädda marängen i mitten av ugnen i cirka 1 timme, marängen ska vara lite seg i mitten.
  10. Låt svalna helt.
  11. Vispa grädden fluffig och skeda den över marängen.
  12. Strö över färska bär.
Visa mer
Kommentera receptet

Fler goda recept