Tillbehör till Ris à la Malta

Du behöver

Aprikos- och russinkompott:

  • 2 dl sockerlag
  • saft från 1 lime (vältvättad)
  • skal från 1 lime (vältvättad), det yttersta fina
  • 250 g torkade aprikoser
  • 100 g russin
  • 4 cl mörk rom

Kanderade nötter:

  • 300 g nötter
  • 50 g florsocker
  • 1 msk vatten

Jordgubb- och Cointreaukompott:

  • 500 g jordgubbar
  • 50 g cassonadesocker
  • 3 dl sockerlag
  • saften från 2 citroner
  • 4 cl Cointreau

Björnbär- och apelsinkompott:

  • 300 g björnbär
  • 300 g socker
  • saften av 1 apelsin
  • 2 dl apelsinjuice, helst färskpressad

Dadlar i kanel och portvin:

  • 5 dl sockerlag
  • 1 kanelstång
  • 6 cl rött portvin
  • 500 g dadlar, strimlade

Fikonkompott:

  • 6 cl cognac
  • 5 dl sockerlag
  • 250 g fikon

Körsbärskompott:

  • 2 dl sockerlag
  • 1 dl vatten
  • 2 msk lag från syltad ingefära
  • 3 bitar syltad ingefära
  • saften från 1 lime
  • 500 g körsbär

Gör så här

  1. Aprikos- och russinkompott:
  2. Koka upp sockerlag samt saft och skal av en lime.
  3. Tillsätt torkade aprikoser och russin.
  4. Låt koka långsamt ca 15 min. Tillsätt 4 cl mörk rom.
  5. Kanderade nötter:
  6. Lägg nötterna på ett bleck och rosta i 10 min i 150 grader.
  7. Tillsätt 25 g florsocker och rosta i 150 grader i 5 min (tillsätt ev 1 msk vatten om de är torra).
  8. Tillsätt ytterligare 25 g florsocker och rör runt.
  9. Jordgubb- och Cointreaukompott:
  10. Rosta jordgubbar och cassonadesocker i ugn på 150 grader i ca 20 min.
  11. Koka ihop sockerlag, citronsaften samt 2 cl Cointreau. Koka upp och låt koka i 5 min.
  12. Häll lagen över jordgubbarna och låt svalna. Tillsätt 2 cl Cointreau.
  13. Björnbär- och apelsinkompott:
  14. Koka socker och saften av 1 apelsin till en karamell.
  15. Tillsätt apelsinjuice och låt koka i 5 min.
  16. Slå över björnbär.
  17. Dadlar i kanel och portvin:
  18. Koka upp sockerlag, kanelstång samt portvin.
  19. Tillsätt dadlar och koka långsamt i 5 min.
  20. Fikonkompott:
  21. Koka upp Cognac och sockerlag.
  22. Klyfta fikonen och lägg i lagen, låt koka 2-3 min.
  23. Körsbärskompott:
  24. Hacka ingefära och koka samman med sockerlagen, vatten, lagen från den syltade ingefäran samt limesaften.
  25. Häll över körsbär och koka samman i 2 min.
Visa mer
Kommentera receptet
Kökets box

Fler goda recept