Musselsoppa med rimmat fläsk

4

Du behöver

  • 200 g rimmat fläsk, i strimlor
  • 200 g potatis, i tärningar (spara potatisrester till soppan)
  • 3 schalottenlökar, finhackade
  • 4 skivor formbröd, i tärningar
  • 4 dl vitt vin
  • 1 bunt persilja, hackad
  • 2 kg färska musslor, tvättade
  • 100 g smör
  • 4 färsklökar (med blasten kvar)
  • 2 dl mjölk

Gör så här

  1. Skiva det vita på färsklökarna. Spara det gröna till soppan.
  2. Svetta den finhackade schalottenlöken i lite smör. Lägg i musslorna och rör om, slå över vitt vin, sätt på ett lock och låt koka tills musslorna öppnar sig.
  3. Sila av buljongen från musslorna i en kastrull och lägg i det gröna från löken och potatisresterna. Låt koka i 10 min. Lägg sedan i den hackade persiljan och koka ca 2 min. Tillsätt mjölken och mixa till en slät soppa.
  4. Stek fläsket i lite olja - knaprigt. Lägg fläsket på papper.
  5. Koka potatisen i lite saltat vatten tills de är mjuka, sila av.
  6. Smörstek brödtärningarna tills de är knapriga och gyllenbruna. Slå upp på papper.
  7. Svetta den skivade färsklöken i lite smör.
  8. Rensa musslorna och blanda med löken och potatisen – värm på i någon min.
  9. Värm soppan och slå upp i en tallrik. Lägg upp musslor, lök och potatis på en liten assiett. Garnera med brödkrutonger och knaperstekt fläsk. Servera.
Visa mer
Kommentera receptet
Kökets box

Fler goda recept