Julkycklingleverkaka med äppel- och plommonröra

4

Du behöver

  • 800 g kycklinglever
  • 2 schalottenlökar, finhackade
  • 1 vitlöksklyfta, finhackad
  • 1 dl Madeira
  • 1 dl portvin
  • 1 dl rödvin
  • 2 lagerblad
  • 1 knippa persilja, grovhackad
  • salt
  • vitpeppar
  • 800 g smör
  • 1 dl kokta russin
  • 2 tsk hel grönpeppar i lag

Äppel- och plommonröra:

  • 2 äpplen
  • 10 torkade katrinplommon
  • 1 dl rödvinsvinäger
  • 1 dl socker
  • 2 dl vatten
  • saften från 0.5 pressad citron

Gör så här

  1. Koka ihop lök, vitlök, portvin, madeira, rödvin, lagerblad, persilja och
  2. Kryddor.
  3. Passera/sila och blanda med kycklinglevern. Mixa till en slät smet. Skira smör, det ska vara samma mängd smör som leversmet. Blanda i det skirade smöret och mixa ihop med leversmeten. Blanda i kokade russin och grönpeppar. Salta.
  4. Stjälp upp smeten i en ugnsfast form. Grädda i ugn, ca 100 grader, tills den
  5. Stelnat. Låt svalna.
  6. Äppel- och plommonröra:
  7. Kärna ur äpplena och skär i centimeterstora tärningar. Koka upp
  8. Rödvinsvinäger, socker, vatten och citronsaft. Ha i äpplen och katrinplommon och låt sjuda tills plommon och äpplen blir mjuka. Ta upp med hålslev. Spara spadet till marinad.
  9. Servera den kalla kycklingleverkakan med äppel- och plommonröran och
  10. Ruccolasallad. Ringla över lite marinad. Strö lite malen vitpeppar över hela
  11. Anrättningen.
Visa mer
Kommentera receptet
Kökets box

Fler goda recept