Gorgonzolaspäckad oxfilé med saltbakade grönsaker

4

Du behöver

  • 4 tournedos á 200 g
  • 300 g gorgonzola, mogen
  • grovt salt
  • 4 schalottenlökar, delade med skal på
  • 2 stora fasta potatisar, delade med skal på
  • 4 färsklökar, delade
  • 8 små morötter
  • hela vitlöksklyftor
  • olivolja till pensling
  • salt och peppar
  • hackad timjan
  • 4 finhackade schalottenlökar
  • 3 dl hönsbuljong
  • smör till stekning
  • 2 dl vispgrädde

Gör så här

  1. Fyll botten på en gjutjärnspanna med grovt salt, lägg i grönsakerna och pensla med olivolja, salta och peppra och strö över lite timjan. Sätt in i ugnen på 150 grader i ca 45 min.
  2. Skär en liten ficka i oxfiléns sida och fyll med en bit gorgonzola. Bryn smör i en stekpanna och lägg i oxfilen och stek den brun och vacker på båda sidorna. Tag av från spisen. Lägg i pannan den finhackade löken och fräs tills den är gyllenbrun. Lägg i resten av gorgonzolan, låt smälta något, slå över hönsbuljongen och låt sjuda någon min. Slå på grädden och koka upp. Lägg tillbaka oxfilén och låt koka några min tills såsen blir lite smörig.
  3. Servera ur pannan kött och grönsakerna.
Visa mer
Kommentera receptet
Dagens julklappstips

Fler goda recept