Ankbröst med karamelliserad citronsky och smörstekt endivesallad

Ankbröst med karamelliserad citronsky och smörstekt endivesallad

Av: Leif Mannerström Crister Svantesson

Från: Nyhetsmorgon

12 ingredienser

Ingredienser

  • 2 ankbröst
  • 2 citroner, filéerna och strimlor av skalet
  • 1 citron, saften av
  • 1 dl vitt vin
  • 2 dl strösocker
  • 0,5 dl vatten
  • 3 dl kycklingbuljong (eller ankbuljong)
  • 4 endiver
  • 100 g smör
  • 1 msk vetemjöl
  • salt
  • peppar

Gör så här

  1. Lägg i en kastrull: socker, citronskal, citronsaft, vitt vin och vatten. Låt koka utan lock tills det blir en simmig "karamell" och drag kastrullen åt sidan.
  2. Häll i buljongen och låt koka ihop tills det återstår ca 4 dl. Ställ åt sidan.
  3. Dela endiverna och koka dem i lättsaltat vatten och lite citronsaft i ca 5 min. Tag upp endiverna och låt dem svalna.
  4. Stek ankbrösten med skinnsidan ner på medelgod värme tills köttsidan börjar bli lite fuktig av köttsaften. Vänd brösten och stek i ytterligare 3 min. Tag upp brösten och låt vila några min.
  5. Stek endiverna i ankfettet plus lite smör, 2 min på var sida.
  6. Koka upp såsen och rör i lite smör. Smaka av med salt och peppar.
  7. Lägg upp endiverna på ett fat, skiva ankbrösten och lägg ovanpå.
  8. Garnera med citronfiléer och servera såsen vid sidan om.