Ankbröst med karamelliserad citronsky och smörstekt endivesallad

Du behöver

  • 2 stora ankbröst
  • 2 citroner, filéerna och strimlor av skalet
  • saften av 1 citron
  • 1 dl vitt vin
  • 2 dl strösocker
  • 0,5 dl vatten
  • 3 dl kycklingbuljong, eller ankbuljong
  • 4 endiver
  • 100 g smör
  • 1 msk vetemjöl
  • salt och peppar

Gör så här

  1. Lägg i en kastrull: socker, citronskal, citronsaft, vitt vin och vatten. Låt koka utan lock tills det blir en simmig "karamell" och drag kastrullen åt sidan.
  2. Häll i buljongen och låt koka ihop tills det återstår ca 4 dl. Ställ åt sidan.
  3. Dela endiverna och koka dem i lättsaltat vatten och lite citronsaft i ca 5 min. Tag upp endiverna och låt dem svalna.
  4. Stek ankbrösten med skinnsidan ner på medelgod värme tills köttsidan börjar bli lite fuktig av köttsaften. Vänd brösten och stek i ytterligare 3 min. Tag upp brösten och låt vila några min.
  5. Stek endiverna i ankfettet plus lite smör, 2 min på var sida.
  6. Koka upp såsen och rör i lite smör. Smaka av med salt och peppar.
  7. Lägg upp endiverna på ett fat, skiva ankbrösten och lägg ovanpå.
  8. Garnera med citronfiléer och servera såsen vid sidan om.
Visa mer
Kommentera receptet

Fler goda recept