Kantarellrisotto med patanegraskinka, basilika och hyvlad parmesan

Kantarellrisotto med patanegraskinka, basilika och hyvlad parmesan
Foto: TV4
Leif Mannerström 2018
Leif Mannerström 2018

Kantarellrisotto med patanegraskinka, basilika och hyvlad parmesan

12 ingredienser

En risotto är väldigt gott till middag. Använd dina nyplockade kantareller och patanegraskinka så blir rätten superb!

Jag brukar använda en slickepott att röra risotton med. Det är viktigt att hela tiden röra i riset och inte ha för hög tempratur

Ingredienser

portioner
  • 400 g torra kantareller rivna i hjämnstora bitar
  • 4 dl kycklingfond
  • 3 dl risottoris
  • 0,5 dl vitt torrt vin
  • 0,5 schalottenlök, finhackad
  • 2 msk smör
  • 4 msk parmesanost, fint riven
  • 1 citronklyfta, saften av
  • 8 skivor Pata Negra, skinka
  • plockad basilika
  • parmesanost, hyvlad
  • kantareller, stekta

Gör så här

  1. Förväll kantarellerna i kycklingbuljongen. Spara vätskan och kantarellerna var för sig.
  2. Stek kantarellerna gyllene och ställ åt sidan.
  3. Fräs charlottenlök och risottoris i en tjockbottnad kastrull.
  4. Slå på vinet och låt det koka torrt under omrörning.
  5. Tillsätt nu buljongen lite i taget och när riset börjar kännas mjukare tillsätter ni den rivna parmesanen, smöret och citronen lite i taget.
  6. Avsluta med att tillsätta de stekta kantarellerna.
  7. Lägg nu upp det hela ovanpå skinkskivorna och garnera med några stekta kantareller, lite plockad basilika och hyvlad parmesan.