Janssons frestelse med surströmming - Mannerströms recept

Janssons frestelse
Foto: Fredrik Sandin Carlsson
Leif Mannerström 2018
Leif Mannerström 2018

Janssons frestelse med surströmming - Mannerströms recept

9 ingredienser

50 min

En riktig klassiker!

Ingredienser

portioner
  • 4 potatisar (stora)
  • 2 gula lökar
  • smör
  • 150 g ansjovisfilé (av skarpsill)
  • 6 surströmmingsfilé
  • salt (efter smak)
  • nymalen svartpeppar (efter smak)
  • 3 dl vispgrädde
  • 1 msk ströbröd

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 180 grader. Skala och strimla potatisen i ganska grova stavar.
  2. Skiva löken och stek den gyllenbrun i smör.
  3. Varva potatis, lök, ansjovis och surströmming i en smörad ugnsfast form. Spar några filéer och lökringar till dekoration.
  4. Salta, peppra och slå på grädden.
  5. Strö över ströbröd.
  6. Grädda i ugn i 35-40 minuter eller tills potatisen känns färdig. Garnera med ansjovisfiléer och lökringar.