Sallad Lyonnaise med förlorade ägg

Sallad Lyonnaise med förlorade ägg
Foto: Fredrik Sandin Carlsson
Leif Mannerström 2018
Leif Mannerström 2018

Sallad Lyonnaise med förlorade ägg

Av: Leif Mannerström, Crister Svantesson

Från: Nyhetsmorgon

15 ingredienser

25 min

Sallad Lyonnaise (Sallad som i Lyon) ska alltid serveras med förlorade ägg. Skillnaden mellan förlorade ägg och pocherade ägg är att på förlorade ägg ska gulan synas och inte vara täckt av vitan. Det åstadkommer man genom att bara använda lite vatten, cirka 3 centimeter i botten på kastrullen.

Ingredienser

portioner
  • 400 g rimmat sidfläsk, i stavar
  • 4 ägg
  • 2 baguetter, i skivor
  • 4 port salladsmix (finns att köpa färdig)
  • 4 klyftor vitlök
  • 1 rödlök
  • vatten
  • vinäger

Vinegrette:

  • 1 tsk dijonsenap
  • 2 msk vatten
  • 0,5 msk vinäger
  • 2 klyftor vitlök
  • 1,5 msk blandad oliv- och matolja
  • salt
  • peppar

Gör så här

  1. Pressa vitlöken till vinegretten. Vispa ihop alla ingredienser till vinegretten utom oljan. Tillsätt oljan sist, i en tunn stråle, under kraftig vispning.
  2. Sätt på en kastrull med vatten, salt och vinäger. Koka upp. Knäck de 4 äggen i varsin kaffekopp och låt de glida i vattnet. Dra sedan undan kastrullen från värmen. Värm upp en stekpanna och stek fläsket knaprigt. Lägg sedan fläsket på hushållspapper.
  3. Stek brödskivorna i fettet och gnid in dem med vitlök. Lägg sedan brödet åt sidan.
  4. Blanda salladen med vinegretten, lägg upp den på fyra tallrikar och fördela fläsket och de förlorade äggen.