Viltköttbullar med ansjovisgräddsås

Viltköttbullar med ansjovisgräddsås
Foto: Tomas Yeh
Leif Mannerström 2018
Leif Mannerström 2018

Viltköttbullar med ansjovisgräddsås

29 ingredienser

Blanda gärna kött från hjort, vildsvin, rådjur och älg. Eller ta vad du har. Som jag alltid brukar säga, spara alltid spadet från ansjovisburkarna, för det är spadet som verkligen gör såsen här. Spadet är en fantastisk smaksättare och lyfter köttbullarna! Observera att vi här talar om riktig ansjovis (inte ansjoviskryddade sillfiléer).

Ingredienser

portioner
  • 1,5 kg viltfärs
  • 2 gula lökar, finhackade
  • 2 dl matlagningsgrädde
  • 2 dl ströbröd
  • 2 ägg
  • 1 dl vatten
  • 2 mjöliga potatisar, kokta
  • 0,5 gul lök, finriven
  • 2 tsk farinsocker
  • 4 msk viltfond, koncentrerad (2 dl viltfond reducerad till 4 msk)
  • 2 msk japansk soja
  • 1 tsk viltkrydda
  • smör, till stekning
  • salt
  • peppar

Ansjovisgräddsås

  • 3 dl vispgrädde
  • 3 dl standardmjölk
  • 2 msk smör
  • 1 msk vetemjöl
  • 1 dl viltfond
  • 2 msk japansk soja
  • 0,5 msk röd vinbärsgelé
  • 2 msk ansjovisspad
  • 0,5 krm malen kryddpeppar
  • salt
  • vitpeppar

Till servering

  • potatispuré
  • rårörda lingon
  • pressgurka

Gör så här

  1. Bryn den finhackade löken lätt i lite smör. Blanda färsen med alla ingredienser till köttbullarna. Salta och peppra. Stek en liten provbulle för att smaka av sältan. Forma till runda fina köttbullar. Stek dem i omgångar i smör i en stekpanna ca 4–6 minuter tills de har fått fin färg.
  2. Värm grädde och mjölk till såsen. Smält smöret i en kastrull, rör i mjölet. Häll på gräddmjölken, lite i taget så att det inte klumpar sig, och låt koka till en slät sås under omrörning 2–4 minuter. Tillsätt viltfond, soja, gelé och ansjovisspad. Smaka av med kryddpeppar, salt och vitpeppar. Servera viltköttbullarna med såsen, potatispuré, rårörda lingon och pressgurka.