Rådjursstek boulangère

Rådjursstek boulangère
Foto: Tomas Yeh
Leif Mannerström 2018
Leif Mannerström 2018

Rådjursstek boulangère

Av: Leif Mannerström

Från: Mannerströms viltkokbok

18 ingredienser

Det här är en rustik rätt. Allt i ett! Bagaren i boulangeriet lagade sin mat så här efter dagens bakning, ugnen var ju så att säga redan varm. Potatisen i en form och så köttet eller fisken ovanpå, och så in i ugnen. Köttsaften rinner ner och ger sin goda smak till potatisen…

Ingredienser

portioner
  • 2 kg rådjursstek
  • 8 klyftor vitlök, skalade och halverade på längden
  • 2 kvistar rosmarin
  • 8 enbär, grovkrossade
  • olivolja
  • salt
  • peppar
  • 1 kg mjölig potatis, skalad och skivad i ca 1/2 cm tjocka skivor
  • 2 gula lökar, skalade och skivade
  • 2 klyftor vitlök, skalade och skivade
  • 2 timjankvistar
  • 3 lagerblad
  • 0,5 msk strösocker
  • 3 dl viltfond (okoncentrerad)
  • 1 dl vitt vin
  • 33 cl ljus öl
  • salt
  • peppar

Till servering

  • salladskål

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 175°. Skär små fickor i steken.
  2. Tryck ner vitlök och rosmarin så att det blir jämnt fördelat över hela steken.
  3. Pensla den med olivolja och krydda utsidan med salt och de grovkrossade enbären.
  4. Stick in en stektermometer i köttets tjockaste del, men inte mot benet.
  5. Bryn löken och vitlöken i smör i en stekpanna tills den är mjuk och har fått fin färg.
  6. Varva potatisen med den brynta löken och vitlöken, timjan, lagerblad, socker, salt och peppar i en smord ugnssäker långpanna.
  7. Häll över kycklingfond, vin och öl.
  8. Sätt in potatisen i ugnen med rådjurssteken på ett galler över potatisen.
  9. Köttets innertemperatur ska vara ca 55° för rosastekt, ca 45–50 minuter.
  10. Ta ut köttet och låt det vila under folie ca 20–30 minuter.
  11. Låt potatisen baka tills den är helt mjuk.
  12. När steken vilat skärs köttet upp i vackra skivor
  13. och serveras med potatisen och en grönsallad.