Rådjursstek boulangère

Rådjursstek boulangère
Foto: Tomas Yeh

Det här är en rustik rätt. Allt i ett! Bagaren i boulangeriet lagade sin mat så här efter dagens bakning, ugnen var ju så att säga redan varm. Potatisen i en form och så köttet eller fisken ovanpå, och så in i ugnen. Köttsaften rinner ner och ger sin goda smak till potatisen…

8 oktober 2009
Visa mer
4

Du behöver

  • 2 kg rådjurstek
  • 8 st vitlöksklyftor, skalade och halverade på längden
  • 2 kvistar rosmarin
  • 8 st enbär, grovkrossade
  • olivolja
  • salt och peppar
  • 1 kg mjölig potatis, skalad och skivad i ca ½ cm tjocka skivor
  • 2 st gula lökar, skalade och skivade
  • 2 st vitlöksklyftor, skalade och skivade
  • 2 kvistar timjan
  • 3 st lagerblad
  • 0,5 msk strösocker
  • 3 dl ljus viltfågelfond,
  • 1 dl vitt vin
  • 1 flaska ljust öl 33 cl
  • salt och peppar

Till servering

  • en stor skål med gröna salladsblad

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 175°. Skär små fickor i steken.
  2. Tryck ner vitlök och rosmarin så att det blir jämnt fördelat över hela steken.
  3. Pensla den med olivolja och krydda utsidan med salt och de grovkrossade enbären.
  4. Stick in en stektermometer i köttets tjockaste del, men inte mot benet.
  5. Bryn löken och vitlöken i smör i en stekpanna tills den är mjuk och har fått fin färg.
  6. Varva potatisen med den brynta löken och vitlöken, timjan, lagerblad, socker, salt och peppar i en smord ugnssäker långpanna.
  7. Häll över kycklingfond, vin och öl.
  8. Sätt in potatisen i ugnen med rådjurssteken på ett galler över potatisen.
  9. Köttets innertemperatur ska vara ca 55° för rosastekt, ca 45–50 minuter.
  10. Ta ut köttet och låt det vila under folie ca 20–30 minuter.
  11. Låt potatisen baka tills den är helt mjuk. När steken vilat skärs köttet upp i vackra skivor och serveras med potatisen och en grönsallad.
Visa mer
Kommentera receptet

Fler goda recept