Råbiff på fyra sätt

Råbiff på fyra sätt
Foto: Tomas Yeh
Leif Mannerström 2018
Leif Mannerström 2018

Råbiff på fyra sätt

Av: Leif Mannerström

Från: Mannerströms viltkokbok

21 ingredienser

Det här är en härlig rätt. De olika smaksättningarna gör de små biffarna till ett riktigt smakfyrverkeri. Här passar rådjur, älg och hjort bäst. Man måste använda rent magert kött, helt fritt från fett och senor. De som föredrar kan gärna lätthalstra biffarna, men innan garnityret läggs på naturligtvis.

Ingredienser

portioner
  • 300 g rådjursfilé, finmalen, fri från senor och hinnor
  • några stänk worcestershiresås
  • salt
  • svartpeppar, nymalen

Variant 1

  • 1 rödlök, finhackad
  • 4 tsk löjrom
  • 4 tsk crème fraîche
  • 4 gräslöksstrån

Variant 2

  • 1 tsk schalottenlök, finhackad
  • 1 msk chilisås
  • 4 cocktailkapris
  • 4 sardellfiléer

Variant 3

  • 1 msk gräslök, finskuren
  • 4 vaktelägg

Variant 4

  • 4 ansjovisfiléer
  • 1 msk kapris
  • 4 rödlöksstrimlor
  • 1 tsk dijonsenap
  • 4 färska salviablad
  • flingsalt
  • kall pilsner och Angostura

Gör så här

  1. Krydda rådjursfärsen med worcestershiresås, salt och
  2. nymalen svartpeppar. Forma 12 små biffar.
  3. Lägg finhackad rödlök, löjrom, en klick crème fraiche
  4. och gräslöksstrån på fyra biffar.
  5. Blanda den finhackade schalottenlöken med chilisåsen. Lägg den samt kaprisbär och sardeller på fyra av biffarna. Fördela finskuren gräslök på fyra biffar och toppa försiktigt med en vakteläggula på varje biff.
  6. Fördela ansjovis, kapris och rödlöksstrimlor på de sista råbiffarna. Toppa med dijonsenap och salviablad. Strö lite flingsalt över det hela.
  7. Servera med en rejäl angostura och en skummig pilsner.