Julens godaste lutfisk

Julens godaste lutfisk
Foto: Fredrik Sandin Carlsson
Leif Mannerström 2018
Leif Mannerström 2018

Julens godaste lutfisk

Av: Leif Mannerström, Crister Svantesson

Från: Nyhetsmorgon

15 ingredienser

9h 45 min

Här serveras lutfisken med potatisragu och en sås med smak av ansjovis!

Ingredienser

portioner
  • 2 kg lutfisk

Såsen:

  • 5 ansjovisfiléer
  • 2 msk smör
  • 2 msk vetemjöl (eller maizena)
  • 3 dl vispgrädde
  • 3 dl mjölk
  • salt
  • peppar

Potatisragu:

  • 200 g gröna ärtor
  • 200 g brysselkål
  • 8 potatisar
  • 1 lagerblad
  • 1 tsk malen kryddpeppar
  • salt
  • vitpeppar

Gör så här

  1. Börja med lutfisken: Skölj lutfisken under rinnande kallt vatten tills vattnet är helt klart. Låt sedan fisken ligga i vatten i kylskåpet över natten.
  2. Sätt ugnen på 225 grader.
  3. Lägg fisken med skinnsidan nedåt i en ugnssäker form med höga kanter. Salta och täck med aluminiumfolie. Koka i ugn 40-55 minuter.
  4. Såsen: Koka upp grädde och mjölk i en kastrull. Ta av plattan men fortsätt att hålla varmt.
  5. Låt vetemjölet sakta fräsa ihop med smöret (Om man använder maizena ska det i på slutet, då kan smöret också uteslutas).
  6. Innan mjölet tar någon som helst färg men ändå börjar få en lätt nötdoft, fyll på med kokande mjölk och grädde under stark vispning. Tillsätt lite i taget, till önskad konsistens.
  7. Låt såsen sjuda i cirka 15 minuter. Smaka av med salt och peppar och blanda ner ansjovisen. Mixa såsen slät.
  8. Potatisragu: Skär potatisen i klyftor. Koka den tillsammans med lagerblad och kryddor i vatten i cirka 5 minuter.
  9. Tillsätt då brysselkålen och låt den koka mjuk tillsammans med potatisen.
  10. Tillsätt i ärtorna på slutet.
  11. Värm under tiden lutfisken och såsen. Smaka av såsen och tillsätt salt och vitpeppar.
  12. Servera lutfisken tillsammans med sås och potatisragu och dekorera med en ansjovisfilé på varje tallrik.