Halstrad lax med vinkokt fänkål

20 min
4
Från Nyhetsmorgon

Dessa härliga smakkombinationer passar lika bra till vardags som till middags bjudningen!

Halstra betyder att man steker utan fett, ursprungligen över öppen eld på ett järngaller.

15 november 2007
Visa mer
20 min
4

Du behöver

  • 1 st gul lök, i skivor
  • 2 msk smör eller olivolja
  • 3 st fänkål, skurna i skivor
  • salt
  • peppar
  • 2 dl vitt vin
  • 2 dl vatten
  • 0,5 burk krossad tomat
  • 600 g laxfilé (4 bitar á 150 g)

Gör så här

  1. Skala och hacka löken. Skiva fänkålen i fina strimlor.
  2. Värm upp en stekpanna och svetta löken i smör, lägg i fänkålen och låt den svetta med.
  3. Strö över saffran. Salta, peppra och sockra. Slå på vinet och lika mycket vatten. Koka fänkålen mjuk utan lock.
  4. Sila spadet från de krossade tomaterna. Häll i tomatköttet och ställ åt sidan.
  5. Hetta upp en gjutjärnspanna och pensla den med lite olja. Salta och peppra laxen. Halstra med skinnsidan ner tills den är gyllenbrun, vänd och halstra andra sidan, ungefär 4 minuter per sida.
  6. Värm upp fänkålen. Smaka av med peppar, salt och socker. Fördela på fyra tallrikar och lägg laxen ovanpå med skinnsidan upp.
Visa mer
Kommentera receptet

Fler goda recept