Julens fruktsallad med rostade nötter

Julens fruktsallad med rostade nötter
Foto: Tomas Yeh
Leif Mannerström 2018
Leif Mannerström 2018

Julens fruktsallad med rostade nötter

16 ingredienser

En färgglad fruktsallad är en fräsch och bra avslutning på ett julbord. Receptet kommer från Mannerströms julkokbok.

Jens Dolks dryckestips
Landsort Lager, Nynäshamns Ångbryggeri, Sverige, 500 ml, art.nr 1466, 28,50 (5 Solar)
Snälleröds Ekologiska Snapsar, Sverige, 5x50ml, art.nr 184, 119 kr (4 Solar)

Jens egengjorda Mumma

Fler smakprov från Leifs julbord
Glöggsill
Farmors sillsallad
Jullax med stekta äpplen
Kokta rimmade revben
Grönkålssallad
Kanelbrûlée

Läs mer om Mannerströms julkokbok

Ingredienser

portioner
  • 2 mandariner
  • 1 apelsin
  • 2 blodapelsiner
  • 1 äpple ingrid marie
  • 0,25 ananas
  • 1 dl granatäpplekärnor
  • 1 färska fikon
  • 1 dl vindruvor
  • 0,5 dl gula russin

Sockerlag

  • 1 dl vatten
  • 1 dl strösocker
  • 0,5 vaniljstång, halverad på längden
  • 2 kanelstänger
  • 2 stjärnanis
  • 2 msk cointreau (eller rom)

Till garnering

  • 1 dl rostade hassel- och pecannötter
  • mynta

Gör så här

  1. Dela vaniljstången på längden.
  2. Koka upp vatten och socker med vanilj, kanel och stjärnanis i en kastrull.
  3. Låt kryddorna dra i sockerlagen tills den svalnat.
  4. Sila bort kryddorna och tillsätt Cointreau eller rom.
  5. Skär bort skalet från citrusfrukterna.
  6. Skiva mandarinerna tunt och skär apelsinerna i bitar.
  7. Skär äpplet, ananas och fikon i tunna klyftor.
  8. Dela vindruvorna.
  9. Lägg upp all frukt vackert på ett fat.
  10. Slå på kryddlagen och låt fruktsalladen marinera i ett par timmar före servering.