Citronpaj med italiensk maräng - Leif Mannerström

Leif Mannerström 2018

Citronpaj med italiensk maräng - Leif Mannerström

16 ingredienser

En efterrättspaj som garanterat kommer att imponera på dina gäster.

Ingredienser

Mördeg

  • 180 g smör
  • 110 g florsocker
  • 3 g salt
  • 60 g äggula
  • 340 g vetemjöl

Citronkräm

  • 1,5 citron, skalet
  • 3 citroner, saften
  • 200 g strösocker
  • 4,5 ägg
  • 90 g smör
  • 1 gelatinblad, uppblött i kallt vatten

maräng

  • 110 g strösocker
  • 37 g vatten
  • 10 g strösocker
  • 60 g äggvita
  • 1 tsk citron, saft

Gör så här

  1. Mördeg: Blanda mördegen i en matberedare och ställ den i kylen någon timme. Kavla den sedan tunt och kläd en lämplig form. Baka av denna på 160 grader tills den stelnat och blivit gyllenbrun cirka 20 min.
  2. Citronkräm: Sjud citronsaft, skal, socker och ägg. Vispa hela tiden för att undvika klumpar. Montera sedan i smör och smält sist i gelatin. Avsluta med att sila krämen genom en finmaskig sil.
  3. Maräng: Koka 110 g socker och vatten tills detta blir 124 grader. Låt sockerlagen svalna till 115 grader. Tillsätt äggvita, 10 g socker och citronsaft. Vispa med en elvisp på maximal effekt i 3 minuter. Därefter vispas marängen kall på lite lägre hastighet.
  4. Stryk ut krämen i mördegsskalet och spritsa marängen ovanpå. Har du en bruléebrännare kan du ge marängen en snygg bränd yta.