Vit choklad- och apelsinmousse fylld med chokladbrulé

Du behöver

Chokladbrulé:

  • 0,25 dl mjölk
  • 0,25 dl grädde
  • 1 tsk strösocker
  • 20 gr Vahlrona choklad 66 %
  • 1 st äggula

Mousse:

  • 20 gr strösocker
  • 10 gr vatten
  • 1 st äggula
  • 40 gr grädde
  • 1,5 st gelatinblad, blötlägges
  • 80 gr vit Vahlrona choklad
  • 2 dl grädde
  • rivet skal av en halv apelsin
  • 1 msk grand marnier

Botten:

  • 1 st ägg
  • 20 gr florsocker
  • 20 gr mandelmjöl
  • 5 gr vetemjöl
  • 5 gr kakaopulver
  • 1 st äggvita
  • 10 gr florsocker
  • 10 gr skirat smör

Gör så här

  1. Chokladbrulé:
  2. Koka upp grädde.mjölk och socker. Rör slätt och låt svalna. Tillsätt äggulan. Fyll upp cirka 1/2 dl i kupolformade formar som är cirka 4 cm i diameter. Baka med plastfolie över, i ugn 105 grader, cirka 1 timme och tio minuter. Frys.
  3. Mousse:
  4. Koka socker och vatten till 122 grader, vispa gulan pösigt, slå i den 122-gradiga sockerlagen försiktigt under vispning. Vispa kallt. Koka uppp grädden, lägg i gelatinbladet och slå över den hackade chokladen. Röres slät.
  5. Vänd ner chokladen i den lättvispade grädden och vänd sedan i äggsmeten, apelsinskalen och likören.
  6. Fyll upp 2 dl kupolformar till 2/3, lägg i den frysta brulén i mitten och frys igen.
  7. Botten:
  8. Vispa ägg, florsocker, mandelmjöl, vetemjöl och kakaopulver i cirka 5 minuter. Vispa upp äggvitan samt florsocker till hårt skum, vänd i smöret i chokladsmeten, därefter i äggvitan. Bred ut på smörat bakplåtspapper, cirka 2 mm tjockt bakas av i 180 grader i cirka 5 minuter.
  9. Stansa ut rundlar av botten, stjälp upp moussen på bo
Visa mer
Kommentera receptet
Dagens julklappstips

Fler goda recept