Lättrökt grillad lax med primörer samt ört och senaps vitvinssås 4p

4

Du behöver

  • 800g laxfile, ben och skinnfri
  • skinn från en sida rökt lax, alternativt en msk liquid smoke.
  • Primörer
  • 8 st knippmorötter
  • 20 st harry cotvertes
  • 20 st vaxbönor
  • 20 st sockerärtor
  • örter
  • 20g dill
  • 20g persilja
  • 20g dragon
  • 20g gräslök

Gör så här

  1. Ansa och skär till primörerna samt koka dem i saltat vatten och kyl därefter ner i isvatten. Låt sedan primörerna rinna av på en handduk eller papper.
  2. Ört och senaps vitvinssås
  3. Be att få fiskskrov av fina fiskar, t ex slätvar, piggvar, sjötunga, hos fiskhandlaren. Skölj och rengör benen noga. Finhacka, och då menas verkligen finhacka, rikligt med schalottenlök, låt den bli glansig i smör. Lägg i de rena fiskskroven. Häll på torrt vitt vin, lite vatten och vitvinsvinäger. Låt sjuda, inte stormkoka, i 20 minuter. Sila av.
  4. Tillsätt ny finhackad lök och koka ner buljongen. Om mängden är exempelvis 1 liter koka ner till 10-15 cl. Tillsätt grädde, förslagsvis en trea. Koka ner ytterligare. Mixa.
  5. Tillsätt ett par matskedar tempererat, osaltat smör.
  6. Sila.
  7. Smaka av.
  8. Såsen kan göras ett par dagar innan serveringen. Förvara under lock eller plastfilm för att undvika skinn.
  9. Skär örterna fint och lägg i en bunke.
  10. Gör vitvinssåsen som ovan och ha sedan i de hackade örterna. Smaka av med 1 msk dijon senap
Visa mer
Kommentera receptet
Kökets box

Fler goda recept