Farmor Cecilias fisksoppa

Leif Mannerström 2018

Farmor Cecilias fisksoppa

22 ingredienser

Ingredienser

portioner
  • 1 kg kräftor med skal
  • 0,5 dl tomatpuré
  • 0,5 dl olivolja
  • 2 msk smör
  • 1 msk paprikafrön
  • 2 palsternackor, strimlade
  • 2 morötter, strimlade
  • 1 bit rotselleri, strimlad
  • 1 gul lök, skivad
  • 0,5 l vitt vin
  • 0,5 l fiskfond
  • 1 kvist timjan
  • 1 msk madeiravin
  • 1 msk eau de vie
  • 1 knippe gräslök
  • 1 dl grädde
  • salt
  • peppar
  • 8 små brödskivor
  • 4 msk färskost
  • 1 knippe gräslök
  • smör, till stekning

Gör så här

  1. Skala kräftorna, men spara fyra hela till garnityr. Lägg kräftstjärtarna åt sidan. Lägg smör och häll olivolja i en stor panna. Fräs grönsakerna några minuter. Rör i tomatpuré, paprikapulver, timjan. Häll så i fiskfond och vitt vin och blanda ner kräftskalen. Koka cirka 20 minuter under lock. Sila av. Smaka av soppan med eau de vie och madeira. Häll i grädden. Håll soppan varm. Smaka av med salt och peppar.
  2. Ta 4 av kräftstjärtarna och hacka ner dem. Hacka även gräslöken och blanda kräftor och gräslök med färskosten. Fördela röran på 4 brödskivor, och lägg de andra skivorna ovanpå. Stek gyllene i smör på båda sidorna. Servera till soppan med de hela sparade kräftorna.