Citron och ansjovissoppa

4

Du behöver

  • 2 potatisar
  • 4 vitlöksklyftor
  • 1 citrongräs
  • ett par kvistar timjan
  • 4 persiljestjälkar
  • olivolja till stekning
  • 1 l hönsbuljong
  • saft av 2 citroner
  • 0,5 dl ansjovisspad
  • 1 dl vispgrädde
  • smör
  • 2 msk mjölk

Till servering:

  • Allmoge potatis
  • brödkrutonger av mörkt rågbröd
  • ansjovisfiléer
  • krassekvistar
  • lagrad ost
  • blandad sallad

Gör så här

  1. Skala och skär potatisen i tärningar. Skala vitlöken och banka citrongräset. Fräs potatis, vitlök, citrongräs, timjan, och persiljestjälkar i oljan. Slå därefter i buljongen och citronsaften. Låt soppan sjuda ca 30 min. Gör under tiden i ordning tillbehören. Koka potatisen och skiva den vackert. Stek krutongerna. När soppan kokat 30 minuter tillsätter du ansjovisspadet och och grädden och låter det koka upp igen. Mixa soppan och sila den igenom en finmaskig sil. Blanda varligt potatis, krutonger, och ansjovisfiléer. Lägg upp på tallrikar så stora att du plats med en soppskål bredvid. Garnera med krassekvistar, hyvlad ost, och sallad. Hetta upp soppan igen, tillsätt en klick smör och mjölken. Mixa soppan med en mixerstav och häll upp i soppskålarna. Servera genast.
Visa mer
Kommentera receptet
Dagens julklappstips

Fler goda recept