Äppelgravad strömming på rostat rågbröd med persiljerot och pepparrot

Du behöver

  • 1 kg dragen strömming
  • rågbröd

Lag 1:

  • 2 dl ättikssprit 12 %
  • 1 liter vatten
  • 1 msk salt

Kryddlag:

  • 10 cm pepparrot
  • 1 liten morot
  • 2 vitlökssklyftor
  • 2 dl äppelcidervinäger
  • 6 dl äppelcider
  • 4 dl strösocker
  • 10 vitpepparkorn
  • 6 hela nejlikor
  • 1 msk korianderfrön
  • 1 lagerblad
  • 0,5 msk rosmarin
  • 0,5 msk kumminfrön
  • Garnityr:
  • 0,5 knippe gräslök
  • 1 bit persiljerot (100-125 gram)
  • 0,5 äpple
  • smör till stekning
  • 3 msk laxrom
  • 1 msk riven pepparrot

Gör så här

  1. Dag 1:
  2. Rör ihop ingredienserna till Lag 1 och lägg ned de skinnade strömmingfiléerna. Se till att lagen kommer åt överallt. Låt stå kallt 6-12 timmar till strömmingen har vitnat.
  3. Dag 2:
  4. Skala och skiva pepparroten och moroten, Skala och skiva vitlöksklyftorna. Blanda alla ingredienser till kryddlagen i en kastrull, låt den få ett uppkok och dra sedan av värmen. Häll över allt i en kruka elle bunke och ställ kallt. Låt strömmingen rinna av i en sil. Se till att kryddlagen är riktigt kall innan du lägger ned strömmingen och vänder runt några tag. Ställ strömmingen kallt att mogna minst 2 dygn, skaka krukan eller rör försiktigt om några gånger. När strömmingen är klar att servera gör du i ordning garnityret. Finhacka gräslöken, Skala och tärna persiljeroten, tärna äpplet fint,. Fräs persiljeroten i smör till den mjuknat, Lägg över i en bunke och låt svalna, blanda med övriga ingredienser till garnityret. Rosta några skivor rågbröd i en torr panna.Skär remsor av brödet och lägg på en strömmingfilé. Toppa med garnityret så att det ser vackert ut.
Visa mer
Kommentera receptet
Kökets box

Fler goda recept