Cognac- och madeirakryddad hummersoppa

4

Du behöver

  • 3 st stora humrar (600-700 gram)
  • 1 dl cognac
  • 0,5 dl Madeira
  • 1 msk tomatpuré
  • 7 dl grädde
  • 1 st skalad morot
  • 6 st skalade bananschalottenlökar
  • 2 st kvistar färsk dragon
  • 3 st skalade vitlöksklyftor
  • 1 dl olivolja
  • 2 tsk strösocker

Gör så här

  1. Koka humrarna i 4 minuter, i saltat vatten. Lyft ur humrarna och kyl ner dom i isvatten, tills dom svalnat av. Knäck klor och leder och plocka ur allt kött. Gör samma sak med stjärtarna. Spara köttet i en bunke och förvara i kyl.
  2. Tag ur magsäcken från huvudskölden. Tarmen från stjärtarna bör också avlägsnas. Krossa alla skalrester så fint som det är möjligt och rosta dom i en kastrull med olivolja på hög värme tills dom fått fin färg.
  3. Tillsätt sockret, tomatpurén och grönsakerna (skurna i mindre bitar) samt dragonen. Bryn en stund och tillsätt sedan spriten. Fyll upp kastrullen med vatten och koka upp. Sjud på medelvärme i ca 45 min. Sila av buljongen i ny kastrull och reducera tills 3/4 återstår. Tillsätt grädden och koka ytterligare i 20-25 minuter. Smaka av soppan med salt, peppar och lite citronjuice. Sila på nytt och håll varmt.
  4. Skär ner hummerköttet i mindre delar och stek detta med olivolja i stekpanna. Smaka av köttet med salt och peppar. Fördela köttet i varma djupa tallrikar. Koka upp soppan och tillsätt spadet från stekningen, samt 50 gram osaltat smör. Smaka eventuellt av soppan med mer cognac och mixa i mixerglas och slå soppan över hummerköttet på tallriken.
Visa mer
Kommentera receptet
Kökets box

Fler goda recept