Alexandra Zazzis löksoppa

Alexandra Zazzis löksoppa
Foto: TV4
4

Du behöver

  • 2 st stora lökar
  • 0,5 dl olivolja
  • 8 dl grönsaksbuljong
  • 2 st vitlöksklyftor
  • 2 st lagerblad
  • 2 dl torrt vitt vin
  • 0,5 dl timjan, färsk
  • 2 tsk soja
  • nymald vitpeppar
  • 1 st baguette, skivad och rostad
  • 2 msk parmesan
  • 2 msk lagrad grevé, riven

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 250 grader.
  2. Skala löken och skär den i tunna skivor.
  3. Fräs löken i smöret tills den blir genomskinlig, men utan att den få färg.
  4. Krydda med lite nymald vitpeppar.
  5. Tillsätt vitlök, buljong, vin, lagerblad och timjan. Låt det hela sjuda en stund, cirka 20-25 minuter. Smaka av med soja.
  6. Häll upp soppan i ugnsfasta portionsskålar och lägg baguetteskivorna och den rivna osten på toppen.
  7. Gratinera soppan i ugn tills osten smält och fått fin färg, cirka 5-10 minuter.
Visa mer
Kommentera receptet

Fler goda recept