Griljerad julskinka och glaserad fläsksida

Från Nyhetsmorgon

Griljera och glasera hör julen till! Ugnsbaka julskinka och glasera sen med fransk och svensk senap eller prova fläsksida med sweet chili-griljering.

Fler recept från

Leif Mannerström »


5 december 2007
Visa mer

Du behöver

Ugsbakad julskinka

  • 1 stor lättrimmad julskinka med ben

Griljering

  • 2 msk fransk senap
  • 2 msk svensk senap
  • 1 dl farinsocker
  • 2 msk ingefära
  • 1 tsk kanel
  • 1 tsk grovmalen svartpeppar
  • 1 msk mald kryddpeppar
  • 2 tsk malda nejlikor
  • 1 äggula
  • 1 dl ströbröd

Glaserad fläsksida

  • 1 lättrimmad fläsksida

Glasering

  • 2 msk hot sweet chili
  • 1 msk mald ingefära
  • 0,5 dl soja
  • 2 dl kokta aprikoser
  • 2 msk honung
  • 1 msk senapspulver
  • salt

Gör så här

  1. Griljerad julskinka
  2. Stek skinkan i 175-gradig ugn tills den når en kärntemperatur på 68 grader. Man brukar räkna med att det tar ungefär en timme per kilo.
  3. Låt svalna.
  4. När skinkan är färdigstekt tar man bort svålen och det mesta av fettet.
  5. Rör under tiden ihop senap, äggula och kryddor till griljeringen, d.v.s. allt utom ströbrödet. Pensla skinkan noga med den goda griljeringsröran.
  6.  Sikta över ströbröd med hjälp av en sil.
  7. Sätt ugnen på 225-250 grader, övervärme. Griljera tills skinkan fått fin färg. Passa noga så att det inte bränner.
  8. Glöm inte att smaka medan skinkan är varm!
  9. Glaserad fläsksida
  10. Sätt ugnen på 200 grader. Kör alla ingredienserna till smeten i en mixer.
  11. Pensla hälften av smeten över ena fläsksidan.
  12. Stoppa in den på ett fat i ugnen med glaseringen upp. Passa noga så att det inte bränner. När sidan fått fin färg, vänd och pensla andra sidan och låt den också få fin färg.
Visa mer
Kommentera receptet

Fler goda recept