Powerkyckling med apelsin och granatäpple

35 min
4
Powerkyckling med apelsin och granatäpple
Foto: Ulrika Ekblom
Från Le Parfait

I vintertider behöver vi massor med färgstark mat med antioxidanter som kan försvara oss från diverse åkommor som härjar. Varsågod, vi bjuder på en härlig kyckling med en dressing av apelsin, vitlök och granatäpple.

Bjud dressingen till så var och en kan hälla på kycklingen och matvetesalladen.

Serveringförslag
Kokt matvete blandat med fetaost, rucola och rostade cashewnötter.

24 november 2010
Visa mer
35 min
4

Du behöver

  • 8 st kycklingklubbor, alt 12 kycklinglår
  • 1 st ekologisk apelsin
  • 0,5 kruka rosmarin
  • 1 dl kalamataoliver
  • olivolja

Apelsinsalt

  • 2 dl flingsalt
  • 1 st ekologisk apelsin (bra när man använder skal)
  • 0,5 kruka rosmarin
  • 2 msk rosépeppar

Powerdressing

  • 1 st ekologisk apelsin
  • 1 st granatäpple
  • 1 st stor riven vitlöksklyfta
  • 1 msk flytande honung
  • olivolja
  • salt och nymalen svartpeppar

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 225 grader.
  2. Börja med apelsinsaltet och dressingen. Apelsinsalt: Tvätta apelsinen och riv skalet fint.
  3. Hacka rosmarinen och smula rosépepparn lite lätt. Blanda allt med saltet. Låt det salt du inte använder direkt torka ett dygn på en bricka. Rör då och då och förvara sedan i en fin glasburk.
  4. Powerdressing: Rulla apelsinen och granatäpplet mot ett hårt underlag så saft och kärnor släpper lättare.
  5. Skär apelsinen och granatäpplet mitt itu och pressa ur saften med en citruspress.
  6. Pilla ur granatkärnorna med en gaffel och spar dem. Blanda de två juicerna och tillsätt vitlök och honung. Häll i lika mycket olivolja som juice. Smaka av med salt och peppar.
  7. Powerkyckling: Gnid in kycklingen med ca 2 matskedar av apelsinsaltet och se till att det kommer lite under skinnet också. Lägg kycklingdelarna på en plåt eller i en stor form.
  8. Tvätta och skär apelsinen i klyftor och placera mellan kycklingdelarna tillsammans med lite rosmarinkvistar och oliver.
  9. Peppra och droppa över lite olivolja. Stek i ugnen ca 20 minuter tills klar vätska sipprar ut när du skär i tjockaste delen.
  10. Häll över lite av dressingen och strö på granatäppelskärnor, låt det gå klart i ugnen en minut till så allt blir varmt. Servera kycklingen med dess goda sky direkt från formen.
Visa mer
Kommentera receptet
Kökets box

Fler goda recept