Filé Mignon Black and White

1h
4
filé mignon black and white
Foto: Ulrika Ekblom
Från Le Parfait

Tänk att en sådan missförstådd rätt kan vara så god. Glöm de trista varianter du ätit på krogen. En riktig Filé Migon är mycket god och lyxig med både ox- och kalvfilé, lite bearnaise samt en urgod tryfferad rödvinssås. Receptet kommer från webbtidningen Le Parfait.

Text, recept och matstyling: Liselotte Forslin/Söderberg agentur
Foto: Ulrika Ekblom/Söderberg agentur
Styling Jenny Norstedt och Ulrika Ekblom.

Smycken och accessoarer från Estelle, Herta, Euforica.

29 december 2010
Visa mer
1h
4

Du behöver

  • 500 g kalvfilé, 4 bitar
  • 500 g oxfilé, 4 bitar
  • 4 skivor färsk tryffel (kan absolut uteslutas)
  • smör till stekning
  • Flingsalt och nymald svartpeppar

Tryffelsås

  • 2 msk schalottenlök, finhackad
  • 1 st liten morot, tärnad i små tärningar
  • 0,5 tsk vitpeppar, krossad
  • 2 msk smör
  • 1,5 msk vetemjöl
  • 2 dl stark köttbuljong
  • 1 dl rödvin
  • 1 msk soja
  • 1 tsk socker
  • salt
  • 1 tsk tryffelolja

Bearnaise

  • 1 st schalottenlök
  • 2 msk färsk dragon, hackad
  • 0,5 dl rödvins- eller sherryvinäger
  • 0,5 tsk vitpeppar, krossad
  • 2 st äggulor
  • 100 g smör skuren i tärningar
  • salt och nymalen vitpeppar

Bönknyten

  • 150 g gröna bönor, färska
  • 4 skivor bacon, av god kvalitet
  • 1 tsk smör

Gör så här

  1. Börja med bearnaisesåsen
    Hacka schalottenlöken lägg hacket i en liten kastrull tillsammans med dragonen.
  2. Häll på vinäger och tillsätt peppar.
  3. Låt koka till nästan all vätska är borta.
  4. Ta av från plattan och låt svalna.
  5. Häll vinägerblandningen i en värmetålig skål.
  6. Vispa ner äggulorna.
  7. Ställ skålen i en kastrull med sjudande vatten (det får inte koka för då skär sig såsen).
  8. Släpp ner en tärning smör och vispa ordentligt.
  9. Fortsätt med en tärning i taget och vispa däremellan.
  10. Smaka av med salt och peppar.
  11. Fortsätt med tryffelsåsen
    Fräs lök, morot och peppar i smör ett par minuter.
  12. Pudra över mjöl, vispa ihop och fräs snabbt.
  13. Vispa ner buljong och vin.
  14. Tillsätt soja och låt sjuda i 2-3 minuter.
  15. Smaka av med socker och lite salt.
  16. Sila såsen, smaka av med tryffelolja.
  17. Gör bönknytena
    Förväll bönorna 2-3 minuter i lättsaltat vatten.
  18. Dela upp dem i fyra knippen och rulla en baconskiva runt varje.
  19. Stek dem lätt runtom i lite smör så baconet får färg.
  20. Stek köttet
    Putsa filéerna krydda dem med salt och peppar.
  21. Stek i smör cirka 2 minuter på varje sida.
  22. Servera
    Lägg upp en oxfilébit och en kalvfilébit på fyra fina tallrikar.
  23. Skeda över tryffelsås på ena oxfilén, toppa eventuellt med en skiva färsk tryffel och lägg bearnaise på kalvfilén.
  24. Servera med bönknytena.
  25. Strö över lite flingsalt och drag några varv med pepparkvarnen
Visa mer
Kommentera receptet

Fler goda recept