Älggryta med rotfrukter och svamp

1 h 15 min
6
Älggryta med rotfrukter och svamp
Foto: Ulrika Ekblom
Från Le Parfait

Mustig älggryta med rotfrukter, svamp och sidfläsk. Älgkött kan du ofta få tag på även i butik om du inte känner någon som jagar själv. Recept från bloggen Le Parfait.

Se fler recept från

Le Parfait


8 november 2012
Visa mer
1 h 15 min
6

Du behöver

Älggryta

  • 1 kg älgkött
  • 200 g rökt sidfläsk
  • 2 st lagerblad
  • 1 msk torkad timjan
  • 1 st gul lök
  • 2 st medelstora palseternackor
  • 3 st medelstora morötter
  • 250 g färsk svamp
  • 2 msk smör
  • 2 dl rött vin
  • 7 dl viltbuljong
  • 0,5 dl balsamico
  • 3 msk maizenaredning
  • 1 tsk salt och nymald svartpeppar efter smak

Gör så här

  1. Älggryta
    Skär älgköttet i kuber. Tärna fläsket i centimeterstora bitar.
  2. Hetta upp lite smör i en stor panna och bryn kött, fläsk med lagerblad och timjan i omgångar så det får vacker färg.
  3. Lägg över älgkött, fläsk och kryddor i en stor gryta och häll på vin, balsamcio och buljong. Låt sjuda under lock i en timme.
  4. Skala och skär löken i klyftor och rotfrukterna i grova slantar. Bryn det i lite smör. Stek svampen för sig.
  5. När det är cirka 10 minuter kvar av koktiden tillsätter du löken, rotfrukterna och svampen och låter det koka med.
  6. Red din älggryta med maizena. Smaka av med salt och peppar.
Visa mer
Kommentera receptet

Fler goda recept