Sfincione – pizza från Sicilien

1 h
8
Sfincione – pizza från Sicilien
Foto: Ulrika Ekblom
Från Le Parfait

Den här typen av pizza utan ost är tjock och bakad i en rektangulär form. Oftast innehåller den endast tomatsås, sardeller och lök samt i vissa fall brödsmulor. Men jag har lagt till både kronärtskockor och oliver. Kan serveras som ett matigt bröd eller som småbitar till drink. Receptet kommer från webbtidningen Le Parfait.

21 januari 2011
Visa mer
1 h
8

Du behöver

Pizzadeg

  • 25 g jäst
  • 2 dl vatten, 37 grader
  • 3 dl durumvetemjöl
  • 2-3 dl vetemjöl special
  • 1 tsk salt
  • 2 msk olivolja

Tomatsås

  • 3 st vitlöksklyftor
  • 3 msk olivolja
  • 2 msk tomatpuré
  • 1 burk körsbärstomater, alt krossade tomater, 400 g
  • 1 msk oregano, hackad
  • salt, nymald svartpeppar, ev socker

Topping

  • 1 st gul lök, stor
  • 20 st svarta oliver med kärnor
  • 1 burk sardeller
  • 5-6 st örtmarinerade kronärtskockshjärtan, t ex Zeta
  • 0,5 dl grova brödsmulor av gårdagens vita bröd
  • olja från sardellerna

Gör så här

  1. Pizzadeg
    Rör ut jästen i det fingervarma vattnet.
  2. Häll i mjölsorterna, lite i sänder, salt och olja och knåda för hand ca 10 minuter, i maskin ca 5 minuter.
  3. Låt degen jäsa övertäckt i ca 30-40 minuter till dubbel storlek.
  4. Tomatsås
    Hacka vitlöken fint.
  5. Fräs den i olja utan att den tar färg.
  6. Tillsätt tomatpurén och låt den fräsa med under omrörning en minut.
  7. Häll i tomaterna och krossa dem med en sked.
  8. Tillsätt oreganon.
  9. Låt det koka ihop på svag värme utan lock till en tjock sås ca 15-20 minuter.
  10. Smaka av med salt och peppar och eventuellt en nypa socker.
  11. Topping
    Tryck ut pizzadegen i en rektangulär form som mäter ca 25 x 35 centimeter.
  12. Bred över tomatsåsen.
  13. Skala och skiva löken tunt och lägg på tillsammans med oliverna och sardellerna.
  14. Dela kronärtskockshjärtana och fördela dem ovanpå.
  15. Rosta brödsmulorna hastigt i en torr panna och toppa med dem.
  16. Droppa över lite olja från sardellerna och grädda ca 20 minuter.
Visa mer
Kommentera receptet

Fler goda recept