Sfincione – pizza från Sicilien

Sfincione – pizza från Sicilien
Foto: Ulrika Ekblom
Liselotte Forslin
Liselotte Forslin

Sfincione – pizza från Sicilien

19 ingredienser

1 h

Den här typen av pizza utan ost är tjock och bakad i en rektangulär form. Oftast innehåller den endast tomatsås, sardeller och lök samt i vissa fall brödsmulor. Men jag har lagt till både kronärtskockor och oliver. Kan serveras som ett matigt bröd eller som småbitar till drink. Receptet kommer från webbtidningen Le Parfait.

Ingredienser

portioner

Pizzadeg

  • 25 g jäst
  • 2 dl vatten, 37°
  • 3 dl durumvetemjöl
  • 2-3 dl vetemjöl special
  • 1 tsk salt
  • 2 msk olivolja

Tomatsås

  • 3 klyftor vitlök
  • 3 msk olivolja
  • 2 msk tomatpuré
  • 1 förp körsbärstomater (alt krossade tomater, 400 g)
  • 1 msk oregano, hackad
  • salt
  • svartpeppar, nymald
  • ev strösocker

Topping

  • 1 gul lök (stor)
  • 20 svarta oliver med kärnor
  • 1 förp sardellfilé
  • 5-6 örtmarinerade kronärtskockshjärtan (t ex Zeta)
  • 0,5 dl brödsmulor (grova av gårdagens vita bröd)
  • olja från sardellerna

Gör så här

Pizzadeg

  1. Rör ut jästen i det fingervarma vattnet.
  2. Häll i mjölsorterna, lite i sänder, salt och olja och knåda för hand ca 10 minuter, i maskin ca 5 minuter.
  3. Låt degen jäsa övertäckt i ca 30-40 minuter till dubbel storlek.

Tomatsås

  1. Hacka vitlöken fint.
  2. Fräs den i olja utan att den tar färg.
  3. Tillsätt tomatpurén och låt den fräsa med under omrörning en minut.
  4. Häll i tomaterna och krossa dem med en sked.
  5. Tillsätt oreganon.
  6. Låt det koka ihop på svag värme utan lock till en tjock sås ca 15-20 minuter.
  7. Smaka av med salt och peppar och eventuellt en nypa socker.

Topping

  1. Tryck ut pizzadegen i en rektangulär form som mäter ca 25 x 35 centimeter.
  2. Bred över tomatsåsen.
  3. Skala och skiva löken tunt och lägg på tillsammans med oliverna och sardellerna.
  4. Dela kronärtskockshjärtana och fördela dem ovanpå.
  5. Rosta brödsmulorna hastigt i en torr panna och toppa med dem.
  6. Droppa över lite olja från sardellerna och grädda ca 20 minuter.