Lammfärspaj med potatislock

Lammfärspaj med potatislock
Foto: Ulrika Ekblom
6

Du behöver

Pajdeg

  • 3 dl vetemjöl
  • 125 g smör
  • 1-2 msk vatten
  • 1 tsk salt

Fyllning

  • 300 g lammfärs
  • 2 dl tomatsås med vitlök(från burk eller hemgjord)
  • 3 st ägg
  • 1 dl crème fraiche
  • 1 msk rosmarin, färsk, hackad
  • Flingsalt och nymald svartpeppar
  • 4-5 st potatisar, medelstora
  • olivolja

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 225 grader.
  2. Kör mjöl och smör i matberedare till en grynig deg eller nyp ihop det förhand. Tillsätt vatten och salt och kör till en smidig deg.

 Tryck ut den i en pajform och förgrädda pajskalet ca 10–12 minuter tills det fått vacker färg.
  3. Sänk värmen till 200 grader.
  4. Stek lammfärsen i lite olja tills den fått fin färg. Häll i tomatsåsen och låt det sjuda i några minuter. Smaka av med salt och peppar. Tag upp blandningen och låt den svalna något. Vispa ihop ägg och crème fraiche och rör i lammfärsröran. Häll det i pajskalet.
  5. Skala och skiva potatisen tunt. Bryn den i olja i ca 5-7 minuter på medelvärme. Fördela potatisskivorna i ett överlappande mönster på pajen. Pensla med lite olja och grädda i nedre delen av ugnen ca 20 minuter. Servera med en matig sallad av tomat, oliver och fårost.
Visa mer
Kommentera receptet

Fler goda recept