Focaccia med två smaker

50 min
2 bröd
Focaccia med två smaker
Foto: Ulrika Ekblom
Från Le Parfait

Focaccia är ett härligt festbröd som inte kräver något pålägg. Recept från boken Fixa grillen.

25 maj 2012
Visa mer
50 min
2 bröd

Du behöver

  • 25 g jäst
  • 2,5 dl vatten, 37 grader
  • 1 tsk salt
  • 1 msk olja
  • 6 dl specialvetemjöl

Topping

  • 250 g kvisttomater
  • 2 kvistar rosmarin
  • 1 dl små svarta oliver
  • 0,5 dl blonda russin
  • olivolja
  • flingsalt

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 225 grader.
  2. Smula jästen i en bunke och häll på vattnet. Rör tills jästen löst sig. Häll i saltet och oljan.
  3. Blanda i mjölet och arbeta degen fem minuter på ett bakbord.
  4. Lägg tillbaka i bunken och sätt plast över. Låt degen jäsa 30 minuter på dragfri plats.
  5. Knåda degen lätt och dela den i två delar.
  6. Kavla ut avlånga plattor och tryck tätt med fingret så ett gropigt mönster bildas.
  7. Tryck dit tomaterna på ena brödplattan, dela dem om de är stora. Strö över rosmarinblad.
  8. Tryck i oliver och russin på den andra.
  9. Häll över rikligt med olivolja och strö på ett par nypor flingsalt. Grädda cirka 12 minuter mitt i ugnen.
Visa mer
Kommentera receptet

Fler goda recept