Chokladtryffelpaj

1,5 h
10 - 12 bitar
Chokladtryffelpaj
Foto: Ulrika Ekblom
1,5 h
10 - 12 bitar

Du behöver

Pajbotten

  • 100 g smör
  • 2,5 dl vetemjöl
  • 2 st äggulor
  • 0,5 dl florsocker
  • 0,5 dl kakao av god kvalitet
  • 1 krm Salt

Fyllning

  • 3 dl vispgrädde
  • 50 g smör
  • 300 g mörk choklad, 70 % kakaohalt
  • 1 krm salt

Till servering

  • Lättvispad grädde

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 225 grader.
  2. Skär smöret i kuber och kör mjöl och smör till en smulig massa i matberedare.
  3. Tillsätt äggulorna och kör till en smidig deg. Häll till sist i florsocker, kakao och salt och låt allt blandas väl.
  4. Tryck ut degen i en pajform, gärna med löstagbar kant, och grädda i cirka 10 minuter.
  5. Låt pajskalet svalna helt. Hetta under tiden upp grädden och låt smöret smälta däri.
  6. Bryt i chokladen och rör tills den har smält. Rör i saltet.
  7. Fyll det förgräddade pajskalet med tryffelsmeten och ställ in pajen i kylen minst 1 timme tills fyllningen har stelnat. Garnera gärna med lite spritsad grädde och njut pajen rumstempererad med lättvispad grädde.
Visa mer
Kommentera receptet

Fler goda recept