Pavlova med mascarpone och färska bär

Pavlova med mascarpone och färska bär
Foto: Ulrika Ekblom
Liselotte Forslin
Liselotte Forslin

Pavlova med mascarpone och färska bär

12 ingredienser

2 h

En härlig marängtårta med citron, honung och bär.

Ingredienser

portioner
  • 4 äggvitor
  • 1 krm salt
  • 2,5 dl strösocker
  • 1 msk majsstärkelse
  • 1 tsk bakpulver
  • 1 tsk vitvinsvinäger

Fyllning

  • 500 g mascarpone
  • 2 dl turkisk yoghurt
  • 0,5 dl honung, flytande
  • 1 urskrapad vaniljstång
  • 1 citron, tvättad, rivet skal
  • 3 dl bär (och/eller frukt)

Gör så här

  1. Börja med marängbottnen: Sätt ugnen på 225 grader.
  2. Vispa äggvitor och salt till hårt skum. Tillsätt sockret lite i sänder under fortsatt vispning. Vispa tills smeten är hård och glansig, ca 5-7 minuter med elvisp.
  3. Vispa i maizena, bakpulver och vinäger.
  4. Bred ut smeten på en bakpappersklädd plåt, ca 25 cm i diameter. Sätt in plåten i nedre delen av ugnen, sänk genast värmen till 125 grader. Grädda i 1 1/2 timme.
  5. Gör mascarponekrämen: Vispa ihop mascarpone och yoghurt för hand tillsammans med honung, vaniljfrön och citronskal.
  6. Klicka på det över marängbotten och toppa med bär. Servera genast.