Laxtagine med fänkål och citronyoghurt

POPULÄRT
koket.se
Laxtagine med fänkål och citronyoghurt
Foto: TV4
Lisa Lemke 2016
Lisa Lemke 2016

Laxtagine med fänkål och citronyoghurt

19 ingredienser

20-30 m

En härligt kryddig och smakrik gryta på lax, potatis och fänkål. Rätten går snabbt att laga och passar hela familjen!

Se Lisa Lemke laga receptet

logo

Ingredienser

portioner
  • 800 g fast potatis
  • 1 fänkål (stor)
  • 1 gul lök (stor)
  • 2 klyftor vitlök
  • 0,5 g saffran
  • 2 tsk malen spiskummin (mortla själv - ännu godare!)
  • 2 krm kardemumma, nymalen
  • 2 tsk malen koriander
  • 1 knippe dill, finhackad
  • 1 citron, använd potatisskalare för att hyvla av skalet (ekologisk)
  • salt
  • svartpeppar
  • olivolja
  • 4 bitar laxfilé
  • 2 dl turkisk yoghurt
  • 1 citron, rivet skal från (ekologisk)
  • 2 tsk citron, pressad
  • salt
  • 1 litet knippe bladpersilja

Gör så här

  1. Skär eller hyvla potatis och fänkål i tunna skivor. Strimla lök och vitlök.
  2. Hetta upp en stor stekpanna eller gryta (som du har lock till) med rikligt med olivolja. Börja med att snabbt fräsa alla kryddor och lök på mellanvärme tills löken är mjuk.
  3. Lägg ner potatis och fänkål, dill och citronskal och sväng runt allt noga så att kryddorna fördelas jämnt över potatis och fänkål. Fräs detta ett par minuter tills det börjar bli mjukt.
  4. Krydda lax med salt och peppar runt om och lägg ner laxen ovanpå fräset. Lägg på ett lock och låt fisken steka klart. Det tar ca 10-15 minuter på mellanvärme.
  5. Rör samman yoghurt, saft och skal från citron, salt och hackad persilja. Servera den färdiglagade taginen med yoghurtsåsen.