Laxsoppa med gurka och kall senapssås

Laxsoppa med gurka och kall senapssås
Foto: TV4

Har du inte lagat laxsoppa tidigare så har du här ett gott recept!

26 januari 2009
Visa mer
4

Du behöver

  • 400 g laxfilé
  • 0,5 rödlök
  • 1 bit rotselleri (20 g)
  • 2 msk smör
  • 1 liter fiskbuljong
  • 1 vitlöksklyfta
  • 1 lagerblad
  • 2 krm torkad timjan
  • 0,5 slanggurka
  • 0,5 knippa dill
  • ev salt

Kall senapssås:

  • 1 dl crème fraîche
  • 2 msk grovkornig senap
  • 1 vitlöksklyfta

Gör så här

  1. Senapssås: Blanda samman crème fraîche och senap. Pressa ner vitlöken och ställ svalt till servering.
  2. Skär rödlöken i tunna strimlor. Skala rotsellerin och riv den grovt. Fräs grönsakerna i smör i en gryta. Häll i buljongen och koka upp. Pressa ner vitlöken och krydda med lagerblad och timjan. Koka under lock i 10 minuter. Fiska upp lagerbladet.
  3. Skär laxköttet i ganska stora tärningar. Lägg i laxen och sjud i soppan ytterligare 5 minuter. Halvera och kärna ur gurkan. Skär den i halvmånar. Hacka dillen grovt och blanda ner den och gurkan i soppan. Låt soppan få ett uppkok före servering och smaka av om salt behöver tillsättas. Servera den kalla senapssåsen separat. Servera med bröd.
Visa mer
Kommentera receptet

Fler goda recept