Laxsoppa med gurka och kall senapssås

Laxsoppa med gurka och kall senapssås
Foto: TV4

Har du inte lagat laxsoppa tidigare så har du här ett gott recept!

26 januari 2009
4

Du behöver

  • 400 g laxfilé
  • 0,5 rödlök
  • 1 bit rotselleri (20 g)
  • 2 msk smör
  • 1 liter fiskbuljong
  • 1 vitlöksklyfta
  • 1 lagerblad
  • 2 krm torkad timjan
  • 0,5 slanggurka
  • 0,5 knippa dill
  • ev salt

Kall senapssås:

  • 1 dl crème fraîche
  • 2 msk grovkornig senap
  • 1 vitlöksklyfta

Gör så här

  1. Senapssås: Blanda samman crème fraîche och senap. Pressa ner vitlöken och ställ svalt till servering.
  2. Skär rödlöken i tunna strimlor. Skala rotsellerin och riv den grovt. Fräs grönsakerna i smör i en gryta. Häll i buljongen och koka upp. Pressa ner vitlöken och krydda med lagerblad och timjan. Koka under lock i 10 minuter. Fiska upp lagerbladet.
  3. Skär laxköttet i ganska stora tärningar. Lägg i laxen och sjud i soppan ytterligare 5 minuter. Halvera och kärna ur gurkan. Skär den i halvmånar. Hacka dillen grovt och blanda ner den och gurkan i soppan. Låt soppan få ett uppkok före servering och smaka av om salt behöver tillsättas. Servera den kalla senapssåsen separat. Servera med bröd.
Visa mer
Kommentera receptet
Kökets box

Fler goda recept