Laxsashimi med sesamaioli och limesyrad gurka

30 m
4
Laxsashimi med sesamaioli och limesyrad gurka
Foto: Jennie Walldén
30 m
4

Du behöver

Asiatisk majonnäs - grundrecept

  • 1 rumstempererat ägg, endast gulan
  • 3 dl neutral rapsolja
  • 2 tsk risvinäger

Sesamaioli

  • 1 dl av asiatisk majonnäs
  • 2 tsk japansk soja, typ kikkoman
  • 0,5 msk rostade vita sesamfrön
  • 1 liten klyfta vitlök, riven
  • 1 tsk sesamolja

Gurksallad

  • 1 gurka
  • 1 lime

Sashimi

  • 300 g salmalax

Servering

  • 1 msk svarta sesamfrön
  • 1 näve ärtskott

Gör så här

  1. Majonnäs
    Vispa äggula och tillsätt oljan droppvis under konstant vispning. När majonnäsen börjar binda sig och börjar bli krämig kan man hälla oljan i en smal, jämn stråle under konstant vispning. När all oljan är invispad och majonnäsen är fast och fluffig tillsätts risvinäger. Vispa samman väl. Ta 1 dl majonnäs och spara resten till någon annan god rätt.
  2. Sesamaioli
    Blanda majonnäsen med soja, rostade sesamfrön, sesamolja samt riven vitlök. Smaka av med ev mer soja. Nu är sesamaiolin klar.
  3. Gurksallad
    Strimla gurkan med en potatisskalare och pressa limen över. Låt dra i någon minut.
  4. Servering
    Skiva laxen i tunna skivor. Servera med sesamaioli, limemarinerad gurka, ärtskott samt strö svarta sesamfrön över.
Visa mer
Kommentera receptet
Kökets box

Fler goda recept