Laxqueneller med vitvinssås

Laxqueneller med vitvinssås
Foto: TV4
Köket .se kocksida
Köket .se kocksida

Laxqueneller med vitvinssås

15 ingredienser

Queneller är populär fransk restaurangmat. En mixer eller matberedare är till god hjälp när du ska göra färsen.

Ingredienser

portioner
  • 400 g färsk laxfilé benfri
  • 2 tsk salt
  • 2 äggvitor
  • 4 dl vispgrädde
  • 1 krm cayennepeppar
  • vitpeppar, ur kvarn
  • 4 dl fiskbuljong (tärning)
  • 3 dl torrt vitt vin
  • 2 schalottenlökar
  • 2 dl vispgrädde
  • 50 g osaltat smör
  • 4 msk forellrom
  • 225 g bladspenat

OM du vill ha smördegsfiskar:

  • färdigkavlad smördeg
  • 1 ägg

Gör så här

  1. Mixa laxköttet med saltet till en fin, slät färs. Tillsätt äggvitan, kör tills det blandar sig väl. Häll upp i en bunke och tillsätt grädden lite i taget. Krydda med kajennpeppar och lite vitpeppar från kvarn. Ställ bunken kallt. Koka upp vatten med lite salt i en vid kastrull med låg kant. Forma laxfärsen till äggstora bullar med skedar som doppats i kallt vatten. Sjud dem sakta i vattnet på båda sidor 3–4 minuter. Ta upp bullarna med hålslev och håll dem varma.
  2. Sås: Finhacka schalottenlöken. Koka ihop fiskbuljongen med vinet och löken tills 2 dl återstår. Sila buljongen.Tillsätt grädden och koka till såskonsistens, klicka i smöret under vispning, smaka av. Håll såsen varm.
  3. Smörstek bladspenat och fördela på varma tallrikar. Lägg ett par queneller på spenaten, häll sås över och klicka på rommen.
  4. TIPS:
  5. Smördegsfiskar: Sätt ugnen på 225°. Skär ut fiskar av smör-degen. Vispa upp ägget i en kopp. Pensla fiskarna med ägg. Lägg dem på bakplåtspapper på en plåt och grädda i 5 minuter eller tills fiskarna fått fin färg. Låt svalna på galler.