Laxqueneller med vitvinssås

Laxqueneller med vitvinssås
Foto: TV4

Queneller är populär fransk restaurangmat. En mixer eller matberedare är till god hjälp när du ska göra färsen.

26 januari 2009
Visa mer
4

Du behöver

  • 400 g benfri färsk laxfilé
  • 2 tsk salt
  • 2 äggvitor
  • 4 dl vispgrädde
  • 1 krm kajenpeppar
  • vitpeppar ur kvarn
  • 4 dl fiskbuljong (tärning)
  • 3 dl torrt vitt vin
  • 2 små schalottenlökar
  • 2 dl vispgrädde
  • 50 g osaltat smör
  • 4 msk forellrom
  • 225 g bladspenat

OM du vill ha smördegsfiskar:

  • färdigkavlad smördeg
  • 1 ägg

Gör så här

  1. Mixa laxköttet med saltet till en fin, slät färs. Tillsätt äggvitan, kör tills det blandar sig väl. Häll upp i en bunke och tillsätt grädden lite i taget. Krydda med kajennpeppar och lite vitpeppar från kvarn. Ställ bunken kallt. Koka upp vatten med lite salt i en vid kastrull med låg kant. Forma laxfärsen till äggstora bullar med skedar som doppats i kallt vatten. Sjud dem sakta i vattnet på båda sidor 3–4 minuter. Ta upp bullarna med hålslev och håll dem varma.
  2. Sås: Finhacka schalottenlöken. Koka ihop fiskbuljongen med vinet och löken tills 2 dl återstår. Sila buljongen.Tillsätt grädden och koka till såskonsistens, klicka i smöret under vispning, smaka av. Håll såsen varm.
  3. Smörstek bladspenat och fördela på varma tallrikar. Lägg ett par queneller på spenaten, häll sås över och klicka på rommen. TIPS: Smördegsfiskar: Sätt ugnen på 225°. Skär ut fiskar av smör-degen. Vispa upp ägget i en kopp. Pensla fiskarna med ägg. Lägg dem på bakplåtspapper på en plåt och grädda i 5 minuter eller tills fiskarna fått fin färg. Låt svalna på galler.
Visa mer
Kommentera receptet
Kökets box

Fler goda recept