Laxpudding med skirat smör

Laxpudding med skirat smör
Foto: TV4

Har du en liten laxrest och kokt, kall potatis, ska du absolut laga en laxpudding! Till laxpudding kan du använda vilken lax som helst, rökt, gravad, rimmad eller rå. Alla ger sin speciella karaktär till puddingen. Du kan också blanda flera sorter. För bästa resultat ska laxpuddingen vila i kyl i 2 timmar innan den gräddas.

26 januari 2009
Visa mer
4

Du behöver

  • 15 kokta kalla potatisar
  • 500 g lax
  • 1 stor gul lök
  • 0,5 dl finhackad dill
  • 2 ägg
  • 4 dl mjölk
  • 0,5 dl grädde
  • salt och malen vitpeppar
  • 1 msk ströbröd
  • 1 msk smör+ till formen

Till servering:

  • skirat smör

Gör så här

  1. Skala potatisen och skär den i skivor. Skala löken och skiva den tunt. Hacka dillen fint. Smörj en ugnssäker form och varva potatis, lax, lök och dill. Krydda mellan lagren med salt och peppar. Tänk på att anpassa saltmängden efter hur salt laxen är.
  2. Vispa upp äggen, rör ner mjölk och grädde och krydda med salt och peppar. Slå över äggstanningen och ställ den i kyl i 2 timmar.
  3. Sätt ugnen på 225º. Strö över ströbrödet och klicka på smöret. Grädda laxpuddingen i 25 minuter, eller tills äggstanningen stannat och ytan fått fin färg. Stjälp upp puddingen ur formen.
  4. Skirat smör: Värm smöret i en kastrull och häll försiktigt av det klara fettet. Släng den grumliga bottensatsen. Servera det skirade smöret till laxpuddingen.
Visa mer
Kommentera receptet
Julklappstips

Fler goda recept