Laxpaté från Käringön

Laxpaté från Käringön
Foto: TV4

Patén mår bra av att lagas någon dag i förväg. du behöver en matberedare eller mixer för att laga den. Dunka formen i bänken mellan varje varv innan den gräddas, så försvinner eventuella luftbubblor.

26 januari 2009
Visa mer
20

Du behöver

  • 500 g laxfilé utan skinn
  • 2 tsk salt
  • 2 äggvitor
  • 5 dl vispgrädde
  • 1 msk potatismjöl
  • 0,5 krm kajennpeppar
  • 350 g rökt lax i tärningar

Färs 2:

  • 500 g fiskfilé av vit, fast fisk
  • 2 tsk salt
  • 2 äggvitor
  • 5 dl vispgrädde
  • 1 msk potatismjöl
  • 0,5 krm kajennpeppar
  • 1,5 dl finhackad dill
  • 130 g skalade räkor
  • 170 g krabbpinnar

Gör så här

  1. Färs 1:Skär den rökta laxen i tärningar och lägg åt sidan. Skär laxfilén i mindre bitar. Mixa laxfilé, salt och äggvitor till en slät massa. Rör ner grädde, kajenn och potatismjöl. Vänd ner den tärnade laxen och ställ kallt. Färs 2: skär den vita fisken i mindre bitar. Mixa fisk, salt och äggvitor till en slät massa. Rör ner grädde, potatismjöl och kajenn. Ta undan 1 1/2 dl av den vita färsen och ställ resten kallt.
  2. Sätt ugnen på 200°. Skala och hacka räkorna grovt. Hacka krabbpinnarna grovt. Hacka dillen fint. Vänd ner det hackade i färsen du tog undan. Klä en 2-liters bakform med plastfilm. Bottna med färs 1. Spritsa eller klicka den dillblandade färsen i en sträng på mitten längs hela formen. Fyll till sist med färs 2 och stryk den slät. Fyll formen med råge, den sjunker något under gräddningen.
  3. Täck formen med smord aluminiumfolie. Fyll en långpanna med hett vatten och placera den längst ner i ugnen. Ställ patén i långpannan och grädda i ca 2 timmar. Låt den svalna innan den kyls. Skär i 1 1/2 cm- skivor. Servera med kall sås.
Visa mer
Kommentera receptet
Kökets box

Fler goda recept