Laxpaté

Laxpaté
Foto: TV4

Med matberedare gör man lätt fina patéer. Laga gärna patén 1–2 dagar i förväg. Det här är en bra förrätt där allt arbete utom uppläggning är gjort långt innan gästerna kommer. Passar även utmärkt på julbordet.

17 augusti 2009
Visa mer
10

Du behöver

  • 400 g laxfilé
  • 300 g vit fiskfilé
  • 1 tsk salt
  • 4 äggvitor
  • 2 dl vispgrädde
  • 4 äggulor
  • 100 g smör
  • 1 morot
  • 25 g rotselleri
  • 1 purjolök, 50 g
  • 1 knippa gräslök
  • 1,5 tsk salt
  • 2 krm malen vitpeppar

Gör så här

  1. Skala, ansa och skölj grönsakerna. Finhacka morot och selleri. Förväll dem lätt, spola i kallt vatten och låt rinna av. Finhacka purjolök och gräslök.
  2. Kyl fiskfilé, äggvita och grädde, de ska vara iskalla. Smöret ska däremot vara rumstempererat. Skär fiskfiléerna i bitar och lägg dem i en matberedare tillsammans med saltet. Kör på momentläget tills fisken är finfördelad. Tillsätt äggvitorna, en i taget och kör på låg hastighet. Häll i grädden och fortsätt att blanda. Tillsätt äggulorna, klicka ner smöret och blanda. Rör ner rotsakerna, purjo och gräslök och låt färsen stå kallt några timmar.
  3. Skär laxfilén i tunna skivor. Lägg ett tunt lager fiskfärs i bottnen på en smord form. Varva laxskivor och färs. Avsluta med ett lager färs. Ställ i kylskåp någon timme. Ugnsgrädda formen i vattenbad i 175° i ca 45 minuter. Låt kallna.
Visa mer
Kommentera receptet

Fler goda recept