Laxlasagne med timjan och babyspenat

Laxlasagne med timjan och babyspenat
Foto: TV4

Laxlasagne med timjan och babyspenat

Av: Katrin - Älmhult

Från: Halv åtta hos mig

16 ingredienser

45 m

Krämig lasagne med kallrökt lax, spenat och timjan.

Receptet är från tv-programmet Halv åtta hos mig och recepten därifrån är komponerade av amatörkockar. Köket.se kan därför inte gå i god för receptet.

Ingredienser

portioner
  • 400 g kallrökt lax
  • 200 g färska lasagneplattor
  • 375 g babyspenat
  • 2 dl ost, riven
  • ca 1 krm salt (beroende på hur salt laxen är)
  • peppar, nymalen
  • 1 kruka färsk timjan, spara lite till garnering

Såsen

  • 2,5 msk smör
  • 5 msk schalottenlök, finhackad
  • 2 klyftor vitlök, skivade
  • 4,5 dl vitt vin
  • 2 msk fiskfond
  • 5 dl crème fraîche
  • 1 krm cayennepeppar
  • 0,5 tsk salt
  • peppar, nymalen

Gör så här

Såsen

  1. Fräs löken i smör så den blir blank och lite mjuk, salta.
  2. Häll på vinet och fiskfonden, använd den du brukar, låt det koka 5 min.
  3. Vispa i crème fraîche och koka ytterligare 3 min.
  4. Smaksätt med salt och cayennepeppar

Lasagne

  1. Skiva laxen i lagom tjocka skivor 0,5-1 cm.
  2. Smörj en ugnsfast form och lägg babyspenat i botten.
  3. Lägg på lasagneplattorna, häll över en tredjedel av såsen och lägg lax ovanpå. Peppra och strö över timjan.
  4. Nytt lager babyspenat, plattor, sås, lax, timjan och peppar varvas. Lasagneplattor överst. Häll på såsen och strö över osten.
  5. Grädda på 225 grader i ca 20 min, tills plattorna är mjuka.