Laxlasagne med timjan och babyspenat

45 m
4
Laxlasagne med timjan och babyspenat
Foto: TV4

Krämig lasagne med kallrökt lax, spenat och timjan.

Receptet är från tv-programmet Halv åtta hos mig och recepten därifrån är komponerade av amatörkockar. Köket.se kan därför inte gå i god för receptet.

22 april 2015
Visa mer
45 m
4

Du behöver

  • 400 g kallrökt lax
  • 200 g färska lasagneplattor
  • 375 g färsk babyspenat
  • 2 dl riven ost
  • ca 1 nypa salt, beroende på hur salt laxen är
  • 2 varv med pepparkvarnen på varje lager
  • 1 kruka färsk timjan (spara lite till garnering)

Såsen

  • 2,5 msk smör
  • 5 msk schalottenlök, finhackad
  • 2 klyftor vitlök, skivade
  • 4,5 dl vitt vin
  • 2 msk fiskfond
  • 5 dl crème fraîche
  • 1 krm cayennepeppar
  • 0,5 tsk salt
  • 4 varv med pepparkvarnen

Gör så här

  1. Såsen
    Fräs löken i smör så den blir blank och lite mjuk, salta.
  2. Häll på vinet och fiskfonden, använd den du brukar, låt det koka 5 min.
  3. Vispa i crème fraîche och koka ytterligare 3 min.
  4. Smaksätt med salt och cayennepeppar
  5. Lasagne
    Skiva laxen i lagom tjocka skivor 0,5-1 cm.
  6. Smörj en ugnsfast form och lägg babyspenat i botten. Lägg på lasagneplattorna, häll över en tredjedel av såsen och lägg lax ovanpå. Peppra och strö över timjan.
  7. Nytt lager babyspenat, plattor, sås, lax, timjan och peppar varvas. Lasagneplattor överst. Häll på såsen och strö över osten.
  8. Grädda på 225 grader i ca 20 min, tills plattorna är mjuka.
Visa mer
Kommentera receptet
Julklappstips

Fler goda recept