Laxlasagne med räkor och grönsaker

Laxlasagne med räkor och grönsaker
Foto: TV4

Laga lasagne av lax och räkor som omväxling till köttfärssåsen. Faktum är, att även barn brukar gilla den här milda, goda smaken. En krispig sallad smakar bra till. Receptet går utmärkt att dubblera.

26 januari 2009
Visa mer
4

Du behöver

  • 10 lasagneplattor
  • 200 g lax
  • 200 g skalade räkor
  • 1 röd lök
  • 1 röd paprika
  • 3 tomater
  • 0,5 dl pesto
  • 1 dl riven ost
  • Tomatsås:
  • 400 g krossade tomater
  • 0,5 dl tomatpuré
  • 2 vitlöksklyftor
  • 0,5 krm socker
  • salt och malen svartpeppar

Vitvinssås:

  • 4 schalottenlökar
  • 2 msk smör
  • 3 msk vetemjöl
  • 1 krm torkad dragon
  • 4 dl grädde
  • 4 dl vitt vin
  • 2 fiskbuljongtärningar
  • salt och malen vitpeppar

Gör så här

  1. Tomatsås: Skala vitlöksklyftan. Koka upp de krossade tomaterna och tomatpurén. Krydda med salt, peppar och socker. Pressa ner vitlöken. Låt puttra i 10 minuter. Vitvinssås: Skala och hacka schalottenlökarna fint. Fräs den i smör och låt mjölet fräsa med. Tillsätt dragonörten. Spä med grädde och vin och låt såsen sjuda i 5-10 minuter. Krydda med salt och peppar.
  2. Värm ugnen till 175°. Skala räkorna och hacka dem grovt. Skär laxen i strimlor. Skala och skiva löken. Skär paprikan i strimlor. Skiva tomaten. Bottna en avlång brödform med en lasagneplatta. Lägg i 1/3 av lax och räkor, tomatsås och pesto. Strö över 1/3 av lök, paprika och tomat. Varva likadant i ytterligare två lager. Avsluta med en lasagneplatta, vitvinssås och riven ost.
  3. Gratinera lasagnen i ca 40 minuter eller tills den är mjuk rakt igenom och har fått fin färg.
  4. Tips: Byt ut lasagneplattorna mot gröna plattor och den färska laxen mot rökt. minska i så fall saltmängden i vitvinssåsen.
Visa mer
Kommentera receptet

Fler goda recept