Laxkrans med räkor

Laxkrans med räkor
Foto: TV4

En kall rätt som gärna kan förberedas dagen innan. Servera med kokta små potatisar och en fräsch grönsallad.

26 januari 2009
Visa mer
8

Du behöver

  • ca 800 g mittbit av lax
  • 2 msk margarin
  • 2 msk vetemjöl
  • ca 2 dl silat kokspad
  • 2 st ägg
  • 1,5 dl vispgrädde
  • 1 knippa dill, finhackad
  • 5 blad gelatin
  • lite pressad citron
  • salt och peppar

Till koket:

  • 1 msk salt per liter vatten
  • 1 st liten gul lök
  • 6-8 st vitpepparkorn
  • 1 st lagerblad
  • 1 tsk timjan
  • 1 tärning fiskbuljong
  • 1 dl torrt vitt vin
  • Gelé:
  • 5 dl silat kokspad
  • 3 dl torrt vitt vin
  • 7-8 blad gelatin
  • 400-500 g skalade räkor till garnering

Gör så här

  1. Lägg laxen i gryta, tillsätt ingredienserna till koket och slå sist på vatten så det knappt täcker fisken och salta. Sjud fisken klar, ca 20 min.
  2. Sila kokspadet, rensa fisken och mixa köttet fint.
  3. Fräs ihop margarin och mjöl, späd med kokspad och koka ett par minuter.
  4. Vispa ihop ägg och grädde och vispa ned i den varma såsen. Krydda, tillsätt dill. Blanda med fiskfärsen när såsen svalnat.
  5. Lägg gelatinbladen i lite vatten, 5 min, krama ur dem och smält dem i lite kokspad på lägsta värme innan de tillsätts till färsen.
  6. Slå färsen i vattensköljd ringform, ställ i kylen att stelna.
  7. Smält gelatinet till gelén på samma sätt. Koka ihop vin och buljong till ca 6 dl. Tillsätt gelatinet, slå upp gelén i en långpanna och låt det stelna.
  8. Vänd upp kransen, hacka gelén och lägg runtom, garnera med räkor.
Visa mer
Kommentera receptet
Kökets box

Fler goda recept