Laxcheesecake med rödbetsvinägrett

30 m
4
Laxcheesecake med rödbetsvinägrett
Foto: TV4

Len laxröra på digestive- och kavringsbotten med härliga svenska smaker. Passar bra som förrätt eller på buffén.

Dryckestips: Riesling

Receptet är från tv-programmet Halv åtta hos mig och recepten därifrån är komponerade av amatörkockar. Köket.se kan därför inte gå i god för receptet.

24 augusti 2015
Visa mer
30 m
4

Du behöver

Botten

  • 100 g digestivekex
  • 100 g mörk kavring
  • 75 g smör

Fyllning

  • 2,5 gelatinblad
  • 200 g varmrökt lax
  • 3 dl cheddarost, riven
  • 1 liten rödlök
  • 2 dl vispgrädde
  • 500 g kesella
  • 2 msk pressad citron
  • 1 dl dill, finhackad
  • 0,5 dl gräslök, hackad
  • 0,5 tsk salt

Rödbetsvinägrett

  • 3 stora rödbetor
  • 2,5 dl rödvin
  • 2,5 dl rödvinsvinäger
  • 3 dl strösocker

Gör så här

  1. Laxcheesecake
    Finhacka kex och kavring eller finfördela i en mixer. Smält smöret och blanda ner i kex och kavringsblandningen. Fördela blandningen i en form med löstagbar botten (typ springform). Låt stå i 15 min.
  2. Låt gelatinet ligga i kallt vatten ca 10 min. Rensa laxen och hacka löken.
  3. Vispa grädden. Blanda lax och lök med grädden och kesellan. Smaksätt med citron, ost, dill, gräslök och salt.
  4. Krama ur gelatinbladen och smält dem på svag värme. Rör ner gelatinet i smeten.
  5. Häll fyllningen i formen och låt stå i kylen i ca 3-4 timmar.
  6. Rödbetsvinägrett
    Koka rödbetorna (med skalet kvar) mjuka. Ta upp dem, skala dem och mixa dem. Blanda mixet med övriga ingredienser och koka tills det börjar bli lite ’’simmigt. Sila och kyl.
Visa mer
Kommentera receptet

Fler goda recept