Laxaladåb

Laxaladåb
Foto: TV4
Köket .se kocksida
Köket .se kocksida

Laxaladåb

17 ingredienser

En aladåb kan garneras vackert och allt håller sig saftigt i geléet. Är fiskbuljongen väldigt grumlig, vispa upp en äggvita och slå ned den i den kokheta lagen. Sila genom duk. Buljongen brukar bli helt klar.

Ingredienser

portioner
  • 800 g laxfilé
  • 0,75 dl blandad matättika
  • 2-3 tsk salt
  • 8 vitpepparkorn
  • 2 tsk strösocker
  • 5 kryddpepparkorn
  • 1 lagerblad

gelé:

  • 1 l fiskbuljongtärning
  • 10 blad gelatin
  • 1 gurka, tärnad
  • 3-4 tomater, i klyftor
  • 1 knippe dill

Sås:

  • 3 dl gräddfil
  • 0,5 dl dill, hackad
  • 0,5 dl krasse, hackad
  • 0,5 dl gräslök, hackad
  • salt

Gör så här

  1. Lägg fisken i en kastrull, slå på så mycket vatten att det knappt täcker och tillsätt ingredienserna till koket.
  2. Sjud fisken klar 10-15 min. Låt den svalna, dela i bitar.
  3. Lägg gelatinbladen i kallt vatten 5 min. Hetta upp fiskbuljongen, fiska upp gelatinet och låt det smälta i buljongen.
  4. Skölj en kransform med kallt vatten. Slå i ca 1 cm buljong och låt det halvstelna i kylen.
  5. Fyll halva formen med fisk, grönsaker och dill, slå på buljong och ställ i kylen en stund. Fyll sedan hela formen, slå på resten av buljongen och låt aladåben stå över natten.
  6. Vänd upp den på fat, blanda såsen och servera till.