Laxaladåb

Laxaladåb
Foto: TV4

En aladåb kan garneras vackert och allt håller sig saftigt i geléet. Är fiskbuljongen väldigt grumlig, vispa upp en äggvita och slå ned den i den kokheta lagen. Sila genom duk. Buljongen brukar bli helt klar.

26 januari 2009
Visa mer
6

Du behöver

  • 800 g laxfilé
  • 0,75 dl blandad matättika
  • 2-3 tsk salt
  • 8 vitpepparkorn
  • 2 tsk socker
  • 5 korn kryddpeppar
  • 1 lagerblad
  • Gelé:
  • 1 l fiskbuljong från tärning
  • 10 blad gelatin
  • 1 slanggurka, tärnad
  • 3-4 tomater, i klyftor
  • 1 knippa dill

Sås:

  • 3 dl gräddfil
  • 0,5 dl dill, hackad
  • 0,5 dl kryddkrasse, hackad
  • 0,5 dl gräslök, hackad
  • salt

Gör så här

  1. Lägg fisken i en kastrull, slå på så mycket vatten att det knappt täcker och tillsätt ingredienserna till koket.
  2. Sjud fisken klar 10-15 min. Låt den svalna, dela i bitar.
  3. Lägg gelatinbladen i kallt vatten 5 min. Hetta upp fiskbuljongen, fiska upp gelatinet och låt det smälta i buljongen.
  4. Skölj en kransform med kallt vatten. Slå i ca 1 cm buljong och låt det halvstelna i kylen.
  5. Fyll halva formen med fisk, grönsaker och dill, slå på buljong och ställ i kylen en stund. Fyll sedan hela formen, slå på resten av buljongen och låt aladåben stå över natten.
  6. Vänd upp den på fat, blanda såsen och servera till.
Visa mer
Kommentera receptet

Fler goda recept