Lax- och murkelpaté med gurksås

Lax- och murkelpaté med gurksås
Foto: TV4
Köket .se kocksida
Köket .se kocksida

Lax- och murkelpaté med gurksås

21 ingredienser

En paté är utmärkt att göra när många munnar ska mättas och måste göra maten färdig dagen innan. Ni kan hoppa över att baka in den i deg. Lägg laxsmeten i smord form och förkorta tillagningstiden något. Färsk potatis ersätter då degen och en grönsallad passar till allt.

Ingredienser

portioner
  • 200 g smör
  • 4,5 dl vetemjöl
  • 1 tsk salt
  • ca 0,5 dl vatten, kallt
  • 1 ägg, till pensling

Fyllning:

  • ca 700 g laxfilé, skinnfri, helst av färsk lax
  • 150 g rökt lax utan skinn
  • 3 ägg
  • 3 dl vispgrädde
  • salt
  • svartpeppar, nymalen
  • 1-2 krm fyra kryddor
  • 1 knippe dill
  • 1 förp tryffelersättning

Sås:

  • 6 dl crème fraîche
  • filmjölk, att späda med
  • salt
  • peppar
  • 2 gurkor
  • 0,75 dl gräslök, hackad
  • 0,75 dl krasse, hackad

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 175°. Nyp ihop smör, salt och mjöl till degen. Tillsätt vattnet och arbeta snabbt ihop en deg. Slå in den i plastfilm och lägg den i kylen minst 1 timme, eller över natten.
  2. Mixa färsk och rökt lax till fin färs i matberedare. Vispa grädden lätt. Tillsätt äggen ett i sänder och rör mellan varje. Tillsätt kryddor, dill och svamp och sist grädden. Rör färsen luftig i maskinen.
  3. Klä en 2-liters avlång brödform med den utkavlade degen. Fyll med färsen och gör ett lock av den resterande degen. Gör några lufthål i locket och pensla med ägg.
  4. Grädda patén i nedre delen av ugnen 1- 1 1/4 timme. Låt den kallna i formen, eventuellt över natten. Täck med folie om den ska sparas.
  5. Skala gurkorna och riv dem grovt. Blanda med övriga ingredienser till såsen och smaka av den väl. Servera patén i centimetertjocka skivor med såsen till.